čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Stojí hruška – film studentů z Olomouce, který můžete podpořit i vy

Poslední dobou se objevuje mnoho nezávislých filmových projektů, které přinášejí do české kinematografie novou krev a osobitý styl. Dalším takovým snímkem může být i chystaná muzikálová adaptace divadelní hry Stojí hruška.

Stojí hruška je plánovaný projekt divadelního spolku Nabalkoně a filmového štábu Absent 90's. Filmový muzikál Stojí hruška odkazuje k tradiční české pohádce a lidové slovesnosti. Tvůrci ve snímku chtějí odrážet hlavně český folklór. Ten bude vidět nejen ve formě kostýmů a natáčecích lokacích, ale i v hudbě. Tu vytvořila olomoucká kapela Travis McMuffin ve spolupráci s Karlem Vaňkem a Barborou Capovou.

Předlohou filmu se stala divadelní hra Milady Mašátové z roku 1985. Stojí hruška je pohádková legenda s lidovými motivy. Inspirovaná byla japonskou pohádkou Strom na rozcestí. V roce 2016 hru zinscenoval divadelní spolek Nabalkoně, jehož členové budou také obsazeni do titulních rolí v chystané filmové verzi.

Film vypráví příběh odstrkované děvečky, kterou jako nemluvně našli pod hrušní. Děvčátko si ke stromu vybudovalo silný vztah a postupně se sžívá s přírodou. Na statku žije hospodář s hospodářkou, kterým v životě chybí jedna věc. Kouzelná hrušeň jim však může pomoci.

Na to, jaké jsou hlavní motivy filmu, jsme se zeptali režiséra snímku, Lukáše Citnara. „Pro mě osobně jsou tam dvě hlavní témata. První je o obětování sebe sama pro vyšší dobro nebo vyšší cíl tím, že člověk vystoupí ze své komfortní zóny, například tím, že přátelům obětuje čas, lásku, námahu, peníze. Druhé téma je odlišnost jedince vůči celku a odlišnost jako taková. To, že je někdo jiný ještě neznamená, že je něčím špatný, to pro mě má přesah i do současnosti.“

Většina filmového štábu je složena ze studentů filmové a divadelní vědy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Studentem je i režisér Lukáš Citnar, který za sebou má již snímek Křehká a seriál Byt č. 9.
„Mě baví zkoušet filmy točit úplně jinak, je to výzva, udělat muzikál v nezávislém prostředí. A natočit muzikál je můj sen, protože mě filmové muzikály prostě baví,“ řekl k filmu režisér.

Projekt je zatím ve fázi shánění financí na výslednou realizaci. Tvůrci vybírají prostředky pomocí kampaně na Startovači. Za vybrané finance budou nakupovat kostýmy, rekvizity a pronajímat natáčecí prostory. Projekt můžete prozkoumat nebo podpořit ZDE.

Čtěte více:

Autoři | Foto Lukáš Citnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.