čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Moravské divadlo čeká rekonstrukce, začátek nové sezony se proto posune

Od července končí divadelní sezona. I přesto bude Moravské divadlo o prázdninách plné. Místo diváků zde však budou dělníci, kteří se postarají o rekonstrukci galerie a toalet.

„Rekonstrukce a údržba divadelního domu je permanentní záležitostí. Je třeba neustále myslet na divácký komfort, zvyšují se nároky na servis divadla vůči publiku, počínaje šatnami a konče pohodlím v hledišti. Pečujeme o budovu, která je historickým klenotem, takže všechny zásahy musí být citlivé a zároveň splňovat nároky moderní doby,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela.

Divácká galerie, která je od roku 2012 pro veřejnost uzavřená, se dočká rekonstrukce. Diváci si tak budou moci opět kupovat vstupenky na toto oblíbené místo. "Navrženým propojením galerie s druhým pořadím balkonu přestane být galerie odstrčeným prostorem, do kterého se běžně neprodávaly lístky. Plánujeme rozčlenění galerie na lóže vybavené křesly. Divákům už nebudou překážet scénické reflektory, které nově najdou své místo v lóžích vyčleněných pro techniku. Zlepší se také bezpečnost, dosavadní nízké zábradlí na galerii bude doplněno zvýšeným madlem vyloženým do prostoru tak, aby nebránilo pohledu dolů k jevišti,“ popsal Hekela.

V minulosti již proběhla rekonstrukce pánských a dámských toalet ve foayer. Nyní přichází na řadu také WC v prostoru hlediště. „Toalety za lóžemi prvního a druhého pořadí a toalety na galerii se kromě jiného dočkají nové keramické dlažby a obkladů a technického vybavení,“ přiblížil Hekela.

Částka, kterou vynaloží Moravské divadlo na rekonstrukci, přesáhne osm milionů korun. Statutární město Olomouc jako zřizovatel vychází divadlu vstříc a snižuje povinný obvod o více než jeden milion korun. Za tyto peníze divadlo opraví omítku zdi v Divadelní ulici. „Těší mě, že historická budova prochází dílčími investicemi, jejichž výsledek ocení zejména diváci, ale pamatují i na zaměstnance Moravského divadla Olomouc. Na změny přinášející komfort je však potřeba myslet nejen ve vnitřních prostorách budovy, ale také při vstupu do divadla. Právě z tohoto důvodu jsme se rozhodli umožnit opravu fasády budovy při příchodu na Horní náměstí z Divadelní ulice,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk. „Divadelní ulice, která se již delší čas nachází v ne zcela utěšeném stavu, proto projde komplexnější opravou. Aktuálně zde chystáme renovaci kanalizační sítě,“ objasnil primátor.

Kvůli rekonstrukci divadla se začátek nové sezony posunuje na 11. září. Výjimečně se nezačne 1. září, ale budete si muset deset dnů počkat.

Čtěte více:

Autoři | Foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.