čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Přerovská Světluška je zpět. Očištěná a s novým podstavcem

Socha Elektra, které se v Přerově přezdívá Světluška, prošla rukama restaurátora. Pro nový kabát musela zamířit až do daleké Třemošné u Plzně, kde byla očištěna a dostala nový pevný podstavec. Teď se vrátila na své dřívější místo.

Světluška se díky restauraci po čtyřech letech vrátila do zahrady ornitologů, kde se nacházela předtím, než se v roce 2012 vinou zreznutí zřítila k zemi.

Tři sta kilogramů vážící socha se v průběhu 20. století několikrát stěhovala. Nejprve byla součástí Středomoravské výstavy v Přerově roku 1936, odkud byla přesunuta do uvedené zahrady. Zde dlouhé roky poutala pozornost při procházkách, ovšem z neznámých důvodů byla v šedesátých letech přemístěna k přerovskému nádraží. V roce 1990 se vrátila do zahrady ornitologické stanice, kde vydržela do zmíněného zřícení.

Následně byla tato plastika uložena do skladu a až v letošním roce putovala 400 km daleko, aby opět nabyla na kráse. Za očištění sochy, které zvýraznilo ženské tvary a rysy, a nový podstavec zaplatilo město Přerov sedmdesát tisíc korun. „Vytvořili jsme pevnou nerezovou skruž, do níž jsme sochu zasadili, aniž bychom ji narušili. Bylo požadováno co nejméně zasahovat do odlitku bronzu – a toho jsme se drželi. Pod samotnou sochou je betonový základ, takže teď by Světlušku nemělo nic ohrozit,“ uvedl restaurátor a sochař Marcel Hron, který se zasloužil o vylepšenou podobu Světlušky.

Čtěte více:

 

 

Autoři | Foto www.kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.