čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hanou budou křižovat v sobotu veteráni, jede se další ročník Hanáckého okruhu

V sobotu 23. července se Hanou proženou historické automobily a motorky, pojede se totiž XIX. ročník Hanáckého okruhu.

Svým rozsahem ojedinělá akce nejen na Moravě, ale i v celé ČR, bude mít tentokrát startovní zázemí v zeleném srdci Olomouce, ve Smetanových sadech. Automobily a motocykly vyrobené převážně v prvorepublikovém Československu budou pro veřejnost vystaveny od 10.00 hodin v Rudolfově aleji. Diváci se mohou zúčastnit soutěže elegance a rozhodnout, který z více než stovky automobilů a třicítky motocyklů získá cenu primátora o nejkrásnější stroj. K tomu bude hrát v hudebním altánku u fontány Olomoucký Dixieland Jazz Band.

Kromě všech známých československých automobilových značek jako Aero, Praga, Škoda, Tatra, Walter, Wikov a Zbrojovka Brno se představí také zahraniční automobily jako například Bugatti, Bentley, BMW, Buick, Chevrolet, Ford, Renault, Rolls Royce a další. Samozřejmě, že i mezi motocykly najdeme zvučná jména. Kromě našich značek Jawa a ČZ budou na Hanáckém okruhu k vidění například také Harley Davidson, BMW, Indian, BSA, Norton, NSU, Triumph, Zündapp a jiné. Nejzastoupenější značkou vůbec bude Tatra. Těchto oblíbených moravských automobilů se sjede na Hanáckém okruhu dokonce 25! Jedním z nejzajímavějších exponátů bude jistě i autobus Tatra 27, který byl v Olomouci provozován v době okupace. Většina vozidel je ze soukromých sbírek, ale některá jsou z muzeí a diváci tentokrát uvidí muzejní exponáty v provozu. Technické muzeum města Brna předvede dva automobily Zbrojovka Brno. Soukromé muzeum Veteran Arena Olomouc vystaví mimo jiné i vzácný první aerodynamický československý automobil Wikov 35 - Kapka. Nejstarším vozidlem bude legendární Ford T z roku 1912. Na Hanácký okruh se posádky sjedou z celé České republiky, k nejvzdálenějším budou patřit veteránisté z Plzně, Liberce, ale také dvě posádky ze Slovenska.

Po vyhlášení nejelegantnějšího automobilu a motocyklu budou od 11.00 hodin historická vozidla postupně startovat na prostranství za pavilonem A v areálu Výstaviště Flora Olomouc do dopolední etapy. Každé vozidlo i s posádkou bude divákům představeno a start více než 130 historických automobilů a motocyklů tak potrvá zřejmě až do 13.00 hodin. První etapa zavede posádky na pohádkový hrad Bouzov, kde budou zhruba mezi 13.30 až14.30 hodin všechna vozidla v parku před hradem opět vystavena pro diváky. Poté bude před vstupní bránou do hradu odstartována druhá etapa, která historické automobily a motocykly přivede zpět do Olomouce. Trasa Hanáckého okruhu měří 103 km a vede přes dvacítku obcí v samém srdci Hané. V některých z nich čekají posádky zábavné či vědomostí průjezdní kontroly (Hněvotín, Senice na Hané, Loštice, Střeň a Štěpánov). Vítězem se však stane každý, kdo se strojem starším více než 80 let přijede bez závady do cíle.

TRASA

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto archiv Hanáckého okruhu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.