pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Natáčení filmu Kvarteto je v plném proudu, filmový štáb má hlavní zázemí v olomoucké Zbrojnici

Prázdninovou atmosféru v Olomouci oživily přípravy nového filmu režiséra Miroslava Krobota. Filmový štáb snímku Kvarteto našel produkční a technické zázemí v prostorách Audiovizuální produkce Univerzity Palackého. Příběh čtveřice přátel - hudebníků se bude v Olomouci natáčet až do konce srpna.

Část nejvyššího patra Zbrojnice se od minulého týdne proměnila v maskérnu, herecké šatny, kostymérnu nebo produkční místnost. Filmaři mají k dispozici také projekční sál pro kontrolu denních prací i sklad rekvizit. „Univerzita byla velmi laskavá, že nám prostory během prázdnin poskytla. Máme zde celou technickou bázi včetně produkce, na nádvoří Zbrojnice je dokonce catering. Je odsud blízko do všech lokalit, kde budeme točit. V Olomouci chceme natočit celý film,“ ocenil zázemí audiovizuálního střediska Miroslav Krobot. Zároveň jej potěšil zájem, který o jeho film projevili olomoučtí studenti filmové a divadelní vědy. „Dělají tzv. film o filmu a celou dobu budou točit dokument o vzniku Kvarteta. Jejich pohled by mohl být zajímavý,“ doplnil režisér.

Drama s komediálními prvky

S filmovými kamerami vyrazili tvůrci nejprve do Kosinovy ulice, kde si pro natáčení prvních scén vyhlédli jeden z měšťanských bytů v rohovém domě u parku. V dalších týdnech chtějí pokračovat v Přemyslovském paláci, Klášterním Hradisku nebo v okolí olomouckých hradeb. Některé scény umístí i do dalších domů a bytů s výhledem na město i do interiérů a exteriérů filozofické fakulty.

V následujících dnech tak mohou Olomoučané a návštěvníci města potkat v ulicích čtveřici hlavních představitelů filmu - Jaroslava Plesla, Zdeňka Julinu, Báru Polákovou a Lukáše Melníka, stejně jako třeba Janu Štěpánkovou nebo Jiřího Schmitzera coby číšníka v legendární olomoucké hospodě Ponorka. „Je to příběh čtyř kamarádů, kteří se živí vážnou soudobou hudbou a hrají v kvartetu olomouckého divadla. Celý ten film je vlastně o vztazích mezi nimi a jejich dalšími přáteli, je jim kolem 35 a řeší, jestli mají zůstat sami nebo s někým žít, jestli mají nebo nemají mít děti …,“ nastínil námět Krobot, podle nějž jde žánrově o drama s komediálními prvky.

Role pro Olomouc

Do jedné z hlavních rolí obsadili tvůrci i samo město, jehož svébytná atmosféra by se do snímku měla výrazně promítnout. „Potřebovali jsme právě takové město, kde se mísí vše od románského slohu přes gotiku a baroko až k současné architektuře. Tuto stylovou kombinaci budeme hodně využívat. Doufám, že jsme našli místa, která v Olomouci nejsou tak viditelná, ale jsou moc pěkná,“ zdůraznil režisér, který Olomouc zná už od svých středoškolských let. „Scénář jsme psali s psychologem Lubošem Smékalem, což je můj spolužák ze zábřežského gymplu a v Olomouci žije. Mnohokrát jsem tady byl v divadle a to město, které je příjemně konzervativní, je mi blízké,“ dodal Krobot.

Divadelní a filmový režisér, dramatik a herec svůj druhý celovečerní film představí divákům nejdříve za rok. Na samém začátku natáčení je ale podle něj nutné především „zachovat klid“. „Je hrozně důležité najít správný rytmus natáčení, aby byli všichni v klidu, cítili se dobře a dokázali udělat to nejlepší, co umějí,“ zdůrazňuje režisér.

„Film friendly“ je město i univerzita

Podle vedoucího Audiovizuální produkce UP Martina Müllera využívají filmaři prostory univerzity už pravidelně. Během měsíce května a června poskytla univerzita zázemí pro natáčení romantické komedie Miloslava Šmídmajera Miluji tě modře, v minulém roce zde vznikla krimisérie Modré stíny. Olomoucké kulisy využili také tvůrci Případu pro exorcistu a Případu pěti mrtvých psů, v regionu se točily také scény Krobotova celovečerního debutu Díra u Hanušovic.

„Filmaři Olomouc objevují. Její hlavní devizou jsou lokace, jaké může nabídnout málokteré město v republice – má slohově pestrou architektonickou zástavbu a může filmařům pro natáčení nabídnout už vlastně hotové exteriéry a interiéry,“ upozornil Martin Müller. „Univerzita je navíc velmi vstřícná a má zázemí, které může poskytnout. Zároveň by byla škoda, kdyby v prázdninových termínech zůstalo naše studio úplně nevyužité,“ dodal.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto commons.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.