pátek 29. března 2024 Taťána

Doprovodná soutěž výstavy Jindřicha Štreita v Muzeu umění Olomouc zná vítěze

Od minulého týdne je v Muzeu umění k vidění výstava dokumentaristy Jindřicha Štreita s názvem (Ne)známé fotografie 1978-1989. Výstavu doprovází soutěž na téma „Vesnice je svět,“ do které se přihlásilo více než padesát autorů. Vítězem se stal Vladimír Pryček.

Od 30. srpna až do konce října bude Jindřich Štreit v muzeu, k příležitosti oslavy svých sedmdesátých narozenin, vystavovat více než dvě stě fotografií. Polovina z toho nebyla ještě nikdy veřejně publikovaná. Na konečném výběru fotografií spolupracoval s kurátorkou Štěpánkou Bieleszovou. „Probírali jsme jednu po druhé a dlouze diskutovali, které z nich vystavíme. Většina je tematicky zaměřená na rodiny, domácnosti, děti, na obyčejné, každodenní situace. A důležitou roli v nich taky hraje Olomouc. Až mě překvapilo, kolik mám fotografií s olomouckými motivy,“ přiznal světoznámý fotograf.

Výstavu doprovázela soutěž, do které se přihlásily desítky autorů. „Jsem především rád za početnou účast v soutěži. Těší mě, že o téma vesnice byl takový zájem,“ řekl Jindřich Štreit. Výběr probíhal anonymně a ve třech kolech. „Někteří poslali jen jeden snímek, jiní celé soubory. Nejdříve jsme proto od každého autora vybrali jednu fotografii, z nich fotografie pro výstavu a na závěr vítěze,“ popsala kurátorka sbírky fotografie Muzea umění Olomouc. Nakonec autor společně s kurátorkou vybral dvacet pět fotografií, které budou instalovány na výstavě v suterénu kavárny Amadeus. Vítězem se stal Vladimír Pryček z Lučiny na Frýdecko-Místecku s fotografií ministrantů.

Celý soubor, který Vladimír Pryček poslal, byl kvalitní, a to jak kompozičně, tak technicky. Bylo těžké z něj vybrat jednu fotografii. Nejvíce nás ale zaujaly fotografie se sakrální, liturgickou tematikou a jedna z nich natolik, že jsme ji prohlásili za vítěznou,“ uvedl Jindřich Štreit.

Na druhé místo se dostalo zátiší od Ivy Višinkové z Olomouce. „Chtěli jsme, aby byly zastoupené různé žánry, proto jsme vybrali i několik zátiší. A zátiší Ivy Višinkové se vymykalo, bylo nejlepší,“ řekl fotograf.

Třetí místo obsadila Taťána Hejcmanová z Rejčkova na Vysočině. „Její fotografie podle nás skvěle vystihuje atmosféru současné vesnice,“ vysvětlil Štreit.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Vladimír Pryček, Taťána Hejcmanová, Iva Višinková, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.