pátek 29. března 2024 Taťána

Během Týdne knihoven představí Vědecká knihovna dva regionální umělce – malířku a "českého Bukowského"

Během letošního ročníku celostátní akce Týden knihoven se Vědecká knihovna v Olomouci zaměří na představení dvou umělců z olomouckého regionu široké veřejnosti.

Prvním hostem bude olomoucká rodačka, malířka Jana Z. John. V pondělí 3. října v 17:00 v Galerii Biblio slavnostně uvedla svou výstavu abstraktních obrazů pod názvem S duší popsanou. V současné době se autorka zaměřuje především na experimentální malbu, v níž kombinuje akryl s jinými médii. Výstava bude k vidění ve Vědecké knihovně v Olomouci až do 31. října 2016. Vstup do galerie je zdarma a otevírací doba je shodná s otevírací dobou knihovny.

Jako druhý host se ve Vědecké knihovně představí mladý nadějný spisovatel Jaroslav Irovský. Svým mnohdy syrovým, drsným, někdy až vulgárním stylem psaní si vysloužil přezdívku „český Bukowski“. Věrný jí zůstane i během svého autorského čtení, které se uskuteční 4. října od 17:00 v přednáškovém sále knihovny. Autor tu bude číst ze svých povídkových souborů Příběhy sráče (2013) a O(byčejný) život (2014).  Irovský byl v roce 2015 Městskou knihovnou v Praze zařazen do sborníku Vzorník, který upozorňuje na devět pozoruhodných autorů představujících tvář nejsoučasnější české prózy a poezie.

Celou akci uzavře ve čtvrtek 6. října v 17:00 workshop Mgr. Kristýny Bařinové Tvorba rodokmenu online. Ten se setkal s velmi pozitivním ohlasem z řad čtenářů, neboť jeho kapacita, která bohužel čítala z prostorových důvodů pouhých 12 míst, byla obsazena již necelou hodinu po zveřejnění přihlašovacího formuláře.

Celostátní akce Týden knihoven, která se koná se pod záštitou Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP), letos vstupuje do jubilejního 20. ročníku. Cílem je nejenom zviditelnit knihovny, ale i podpořit jejich návštěvnost a přilákat nové čtenáře.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.