pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTOGALERIE: Olomoucké památky rozkvetly květinami, podívejte se na tu krásu

Od čtvrtka 20. října se můžete přijít podívat do pěti olomouckých pamětihodností, které budou tentokrát ozvláštněny květinovou výzdobou. Navštívit až do dušiček můžete kostel sv. Václava, kostel sv. Mořice, kostel sv. Michala, kostel Panny Marie Sněžné a také kapli sv. Jana Sarkandra.

Celý tento týden již probíhaly přípravy na "Rozkvetlé památky", jak zní oficiální název akce. Ve čtyřech výše zmíněných kostelech a kapli sv. Jana Sarkandera se trpělivě připravovaly složité instalace a velké množství květin, které můžou návštěvníci památek obdivovat již od čtvrtka. Vše je spjato s letošní podzimní etapou výstavy Flora Olomouc. „Podzimní etapa sice končí 23. října, květinová výzdoba v památkách však vydrží déle. Naší snahou je, aby alespoň některé z instalací byly k vidění až do Dušiček,“ řekl garant projektu Rozkvetlé památky Ondřej Gibala.

S naší redakcí jsme se vydali do památek již dnes a přinášíme malou ochutnávku toho, co je v pamětihodnostech k vidění. Je na co koukat, protože každý historický prostor měla na starosti jiná instituce. „V chrámu sv. Michala to bude tým Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov a tým Střední zahradnické školy Litomyšl, u sv. Mořice tým floristů z Mendelovy univerzity v Brně a studenti Střední školy zemědělské a zahradnické Olomouc. Kostela Panny Marie Sněžné se ujme Klára Franc Vavříková ze společnosti Henri Design s.r.o., Sázava a tým Střední zahradnické školy Ostrava. Kapli sv. Jana Sarkandra nazdobí Augustin Kotil z Květinového ateliéru Agustin Třeboň a tým domácích floristů z Výstaviště Flora Olomouc. Novinkou a velkou výzvou letošního ročníku je katedrála sv. Václava, kterou bude zdobit Pavlína Švecová a tým floristů Českého zahrádkářského svazu,“ vyjmenoval Gibala, podle nějž premiéra květinové výzdoby v monumentálním svatováclavském dómu bude jednoznačně největší atrakcí letošního ročníku stále populárnější akce Rozkvetlé památky.

 

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.