čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vyšla obsáhlá encyklopedie mapující životy 688 osobností Olomouckého kraje

V Olomouci vyšla encyklopedie popisující 688 osobností Olomouckého kraje. Knižní podoby se tak dočkala dlouhodobá expozice Vlastivědného muzea, která mapuje osobnosti z historie i současnosti, jež mají vztah k regionu.

Jde o panovníky, představitele církví, vědce, umělce či politiky. Téměř stočlenný autorský kolektiv tvořili odborníci z řad univerzity, zástupci muzeí, archivů a dalších kulturních a vzdělávacích institucí, informovala ČTK mluvčí muzea Renáta Fifková.

Stálá muzejní expozice Galerie osobností Olomouckého kraje byla otevřena v dubnu 2013 a získala Cenu Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot. "Myšlenka vydat knihu inspirovanou Galerií osobností Olomouckého kraje vznikla spolu s otevřením této stálé expozice. Samotný projekt jsme začali připravovat v roce 2014," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.

V redakční radě usedly osobnosti z řad odborníků Univerzity Palackého, ale i olomoucký arcibiskup Jan Graubner či zástupci Muzea umění. Encyklopedie zahrnuje období od svatého Cyrila a Metoděje až do letošního roku. Podle mluvčí muzea a spolueditorky knihy Fifkové obsahuje přes 1000 fotografií. "Snažili jsme se, aby jednotlivá hesla byla psána čtivě a srozumitelně a aby byla doplněna množstvím obrazové dokumentace. Tu jsme čerpali jednak z našeho bohatého fotoarchivu, jednak nám řadu unikátních snímků poskytla další muzea zřizovaná Olomouckým krajem, Vědecká knihovna v Olomouci, Muzeum umění Olomouc, Státní okresní archiv v Olomouci i kulturní instituce z celé České republiky, řada firem i jednotlivců," doplnila Fifková.

Publikace zahrnuje osobnosti, které již nežijí, jejich význam přesáhl minimálně hranice Olomouckého kraje a mají vazbu k regionu. Kniha byla pokřtěna tento týden roztokem na kontaktní čočky, jejichž vynález je spjat s prostějovským rodákem Ottou Wichterlem. Podle zástupců muzea se i přes rozsah encyklopedie do ní řada osobností nedostala, chystá se proto v horizontu tří let druhý díl.

Čtěte více:

Foto kr-olomoucky.cz | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.