čtvrtek 28. března 2024 Soňa

RECENZE: Inkarnace - horor, který děsí nudou a barevnými dveřmi

Do kin přichází Inkarnace režiséra Brada Peytona. Jak dopadl další filmový exorcismus, tentokrát s Aaronem Eckhartem v hlavní roli? Podíváme se, jak si exorcista na vozíčku poradí s arcidémonem, který mu zničil život.

Hlavní hrdina doktor Ember (Aaron Eckhart), je chátrající vozíčkář, který zjistil, že se může napojit na mysl posedlého a vypudit z ní démona, který jej posedl.
Na rozdíl od ostatních exorcistních filmů tu Ember nepoužívá náboženskou cestu vymítání. Eber se pomocí počítačů a techniky napojuje do snové reality posedlých, kde se je snaží probudit a donutit uvěřit, že nic z toho, co se jim děje, není reálné. Když si posedlí uvědomí, že je vše jenom přelud, démon v nich zemře.

foto distributora
Ember je posedlý honem za démonem, který mu zabil rodinu a tak se snaží vymítat, kde se dá, aby našel cestu k hlavnímu démonovi.
Po tom, co se ozve Vatikán se zprávou o posedlém jedenáctiletém chlapci, doktor zjistí, že je v chlapci démon, kterého hledá. Případ se pro něj stává osobním, ale na jeho hereckém výrazu to nepoznáte.
No a pak už jenom sledujete cestu za osvbozením chlapce, hodinky a boj o život doktora Embera. A barevné dveře.

Námět filmu není špatný, uchopit vymítání trochu jinak je v pořádku a přineslo to svěží vítr do řad jinak hodně repetetivních vymítačských filmů. Bohužel se námět nepodařilo úplně vytěžit a tak jsme dostali jen nudný film, který se občas ztrácel sám v sobě.

Hlavní postava navštěvuje mysl posedlých, ale žádné snové světy nečekejte, uvidíte jen obyčejný příběh, který se posedlým zdá. Většinou pobíhají po budově, kde hledají jedny barevné dveře, které je zachrání. A tak to je vždycky, doktor přijde vymítat, napojí se na sny posedlého, najde ho v jeho snu, řekne mu, ať utíká, on utíká a pak hledají barevné dveře a to je všechno, pořád dokola, trochu málo. Takže největší divácké povyražení při sledování filmu je v tom, že občas uvidíte dveře zelené a někdy červené.

Herecké výkony jsou takové nijaké, vlastně nikomu nevěříte, že se děje něco špatného a že by měl někdo strach, prostě tam jsou a to je všechno. Eckhart měl obrovský prostor, ale nevyužil ho. Carice van Houten bylo pěkné vidět jinde než ve Hře o trůny, ale tady to moc slavné nebylo. Čekal bych, že herci budou vedeni k odkrývání emocí, když jde o vypjatou, hororovou situaci, ale ne. Mladý David Mazouz je stejný, jako mladý Bruce Wayne v Gothamu, takže taky žádná sláva.
Posednutí vůbec nevypadali posednutě a zničeně, vypadali jen vtipně a bylo vám jedno, jak to s nimi dopadne a tak se to dělat nemá.

foto distributora

Tenhle film se zkrátka moc nepovedl. Námět zajímavý, ale nedotažený.
Snímek byl plný Inception momentů, kde jste se modlili, aby to už skončilo a ať už se hlavní hrdina neprobouzí do dalšího snu (jak nápadité). Ještě byl film plný barevných dveří, které byly deus ex machinou pro každý problém.
Vybavte si nejoblíbenější barvu a uvidíte dveře, tam jděte, vyskočte z okna a všechno bude v pořádku.
 

foto distributora

Tohle vlastně není horor, jestli si někdo myslí, že když tam bude pár lekaček splní to normu žánru, není tomu tak. Horor je o atmosféře a tu Inkarnace neviděla ani z vlaku, bohužel. Oceňuji jen náznak zajímavého námětu a stopáž, ale oceňovat film za to, že jsem se na něj nemusel koukat déle…

Tak si místo Inkarnace raději pusťte nějakou pohádku, když jsou ty Vánoce.

Olomoucká Drbna hodnotí: 45%

Na film můžete zajít například do Premiere Cinemas, program najdete zde.

Čtěte více:


 

Autoři | Foto Distributor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.