čtvrtek 28. března 2024 Soňa

„Naučme se spolupracovat“ vyzývá letos festival Jeden svět Olomouc

Hlavním tématem 18. ročníku festivalu Jeden svět Olomouc se stane umění spolupráce. V době nových médií získává slovo sdílet zcela nový rozměr, zatímco význam společného úsilí se pomalu vytrácí. Na návrat k původním hodnotám a důležitost schopnosti spolupracovat upozorňují organizátoři letošního mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech, který se bude v Olomouci konat od 27. března do 1. dubna.

„Potřeba spolupráce proniká do všech oblastí našeho života. Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo.“, uvádí ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.

Na přelomu března a dubna uvede druhý nejstarší filmový festival v Olomouckém kraji v prostorách kina Metropol a Muzea umění Olomouc – Divadle hudby téměř dvacítku zajímavých snímků s lidsko-právní tématikou. Vedle oblíbených témat si organizátoři přichystali i celou řadu novinek jako reakci na současný stav společnosti.

Na populistická hnutí a občanské aktivisty se zaměří kategorie Volte změnu!. Diskuze na téma migrantské krize rozpoutá Sen o Evropě. Slibnou podívanou nabízí na urbanismus zaměřená kategorie Tváře města, která vznikla ve spolupráci s architektonickou a urbanistickou platformou reSITE a zkoumající člověka ve vztahu k městskému prostředí. K otázce západní rodiny a jejímu významu v individualizované společnosti se váže kategorie Rodinné štěstí.

Svým programem vychází festival vstříc všem věkovým skupinám. Kromě programu pro širokou veřejnost opět proběhnou také specializované projekce pro seniory, chybět nebude ani promítání pro studenty ze základních a středních škol a tradičně bohatý doprovodný program.

Jeden svět je největším lidskoprávním filmovým festivalem na světě a jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v rámci celé České republiky, která každoročně přiláká více než 120 000 diváků a divaček. Festival prezentuje filmy celého světa a snaží se podporovat kvalitní dokumentární tvorbu.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.