středa 24. dubna 2024 Jiří

Pianothéka Richarda Pogody není pouze pro starší ročníky

Už třetím rokem hraje Richard Pogoda společně s Miroslavem Švihálkem v Galerii Šantovka každou druhou neděli na piano a saxofon. Většina posluchačů je, pravda, staršího ročníku, ale najdou se i výjimky.

Energický Richard Pogoda spolupracuje s Miroslavem Švihálkem už od padesátých let minulého století, kdy spolu hráli v tanečních. V Galerii Šantovka v Olomouci se střetávají každých čtrnáct dní a dvě hodiny baví publikum písničkami od známých autorů jako je Ježek, Voskovec a Werich, Suchý se Šlitrem. V repertoáru mají přes 200 písniček, nikdy však nemají přesně stanovené, co budou v daný den hrát. Známé šansony a šlágry z 20. a 30. let můžete slyšet například 19. února 2017 od 15:00 v prvním patře Galerie.

Asi půl roku potom, co se Šantovka otevřela, jsem šel kolem a zrovna vezli piano. Zeptal jsem se úplně neznámého člověka, jestli zde bude stát a on mi odpověděl ‚ano, pane Pogoda‘,“ vzpomíná s úsměvem hudebník. Primárně je sice piano určené pro veřejnost, ale pan Pogoda se domluvil s vedením, že jednou za čtrnáct dní se ho na dvě hodiny ujme a zaplní prostory centra písněmi z českých filmů 30. a 40. let nebo americkými evergreeny s českými texty.

Publikum má možná trošku vyšší věkový průměr, ale zato je věrné. „Mám hodně kamarádů, kteří chodí často. Někdy dorazí také moji známí z filharmonie, divadla,“ říká pianista. Pan Pogoda je taky velmi zdatný na sociálních sítích, sdílí události na svůj facebookový profil a spravuje webové stránky Pianothéky.

Je krásné, jak chodí poslouchat i malé děti s prarodiči,“ říká jeden z přihlížejících Ondřej Doseděl a poukazuje na přibližně tříletou holčičku. Richard Pogoda vyplňuje mezeru mezi písněmi povídáním o historii, svém životě a mnohém dalším. Několik lidí se přidává k jeho zpěvu a musím se přiznat, že i já jsem si některé písničky, skoro bez uvědomění, pobrukovala.

Dvoučlennou skupinu Pianothéka je možné si objednat také na soukromou akci. „Rádi zahrajeme na oslavách, svatbách, stačí nám k tomu vnímavé publikum a naladěný klavír, i když ani ten ne, můžeme si dovést svoje elektrické piano,“ uzavírá s úsměvem Richard Pogoda. 

Pro další informace se můžete podívat také zde

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.