čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Metropol představí strhující dokument ze života Richarda Müllera

Devadesátiminutový dokumentární snímek ze života slavného i kontroverzního slovenského zpěváka Richarda Müllera přichází i do olomouckého kina Metropol. Film, který si na podzim roku 2016 odbyl úspěšnou slovenskou premiéru, představuje pod taktovkou režiséra Mira Rema intimní a temně osobní příběh umělce, který na česko-slovenské scéně působí více než čtvrt století, dokázal prodat přes milion alb, a byl zmiňován také v četných aférách. Na konci promítání proběhne také divácká beseda se samotným režisérem.

Bylo by pošetilé předpokládat, že snímek nabídne peprné, bizardní a intimní detaily zpěvákova osobního života, i když slibuje náhled do jeho soukromí. Sám režisér Miro Remo dodává, se rozhodně nejedná o klasický bulvární medailonek. „Natáčím filmy o lidech, kteří mě fascinují. Na tvorbě Richarda Müllera jsem hudebně vyrůstal, jeho texty jsem znal nazpaměť. Byla pro mě pocta s ním spolupracovat. Věřím, že film u diváků uspěje, ale rozhodně jsem cíleně nenavazoval na tradici portrétových filmů o celebritách.“

Do popředí děje se tak dostává osobně-profesní rovina zpěvákova života, ve které se mísí vnitřní bitvy, láska, konflikty a další veřejná tajemství. To všechno dalo vzniknout upřímné výpovědi člověka, kterého pěvně drží milovaná hudba v soukolí, ze kterého nelze, nebo spíše nechce vystoupit.



Divácká beseda


Na snímku se krom Mira Rema a scénáristy Marka Kučery podílela také celá řada známých tváří. Dynamický střih, který hravě kombinuje přechody mezi archivními záběry a současností, je dílem Marka Kráľovského. Ten k přemostění ostrých přechodů využívá hudební doprovod samotného Müllera a kapely Fragile, která doprovází zpěváka na koncertním turné. V dokumentu tak mimo jiné zazní i jeho stěžejní skladby, které dokonale korespondují s celkovou melancholickou nótou příběhu.

Mezi dalšími účinkujícími se představí i zpěvákovy osudové ženy jako Soňa Müllerová, Iva Bittová nebo Vanda Wolfová. Hned zkraje snímku pak také textař Michal Horáček, Helena Vondráčková, Dan Bárta či herec Martin Dejdar a další.
Po skončení promítání proběhne v sále očekávaná beseda přímo s režisérem Mirem Remem, který přiblíží divákům své úmysly a bude odpovídat na otázky týkající se filmu.

Richard Müller si po dobu své kariéry získává značnou popularitu především díky osobité hudbě a geniálním textům. Jeho tvorba však neunikla ani kontroverzím a démonům spojeným s alkoholem i drogami. Mohlo by se zdát, že k portrétu umělce již není co dodat. Opak je však pravdou a již po prvních minutách bude všem v sále jasné, že se stali svědky něčeho mimořádného, mimořádně upřímného.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.