pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na místě bývalé prodejny na Dolním náměstí vznikne kulturní centrum. Bude tam divadlo i kavárna

V kulturní centrum s divadelním prostorem, kavárnou i pestrou nabídkou volnočasových aktivit se má proměnit prázdná prodejna na Dolním náměstí v Olomouci. Ještě nedávno v ní byl rozlehlý obchod s levným textilem. Rekonstrukce dvou pater domu bude stát zhruba tři miliony korun a kulturní centrum by mělo být otevřeno letos na podzim, řekl dnes novinářům ředitel obecně prospěšné společnosti DW7 Jan Žůrek.

„Už delší dobu jsme hledali vhodný prostor, který by nám umožnil realizovat ideu otevřeného kulturního centra. Tady jsme našli skvělou možnost," uvedl Žůrek. Připomněl, že obecně prospěšná společnost DW7 našla v roce 2012 zázemí v bývalé kanovnické rezidenci ve Wurmově ulici, avšak tyto prostory nejsou pro divadelní produkce příliš vhodné. Budova má být navíc rekonstruována.

Na vzniku kulturního centra v historickém srdci Olomouce se proto Žůrek nedávno dohodl s majitelem domu na Dolním náměstí a podnikatelem Josefem Kvapilem, který hledal využití pro prázdné prostory bývalého obchodu. „Jsem rád, že tento počin v Olomouci vzniká a bude se zde realizovat," řekl Kvapil.

Dvě patra budovy na Dolním náměstí budou v následujících měsících důkladně opravena. „Připravujeme řadu zásahů do objektu, které umožní plnohodnotné provozování galerie, divadelního sálu, zkušebny a nezbytného zázemí," řekl Žůrek. Náklady na rekonstrukci odhadl až na tři miliony korun. Organizace DW7 požádá olomouckou radnici i hejtmanství o finanční příspěvek a zároveň uspořádá sbírku prostřednictvím platformy Hithit.com.

„Naší hlavní vizí je otevřít tento prostor všem generacím, a to nejen prostřednictvím kulturních aktivit, jako jsou představení nebo koncerty, ale také formou nejrůznějších vzdělávacích aktivit a workshopů," uvedl Žůrek. Podle něj by projekt mohl přispět k oživení dění na Dolním náměstí, které zatím zůstává ve stínu sousedního Horního náměstí.

Obecně prospěšná společnost DW7 v Olomouci působí 11 let a kromě pořádání mezinárodního festivalu Divadelní Flora se stará o chod Divadla na cucky, komunitní Za()hradu nebo Galerii W7. „V průběhu uplynulých let se nám podařilo nastartovat řadu vynikajících aktivit, které získávají dobré jméno i v zahraničí. Otevření nového prostoru je pro nás velkou výzvou, jak dosavadní snahy zase posunout o krok dál," řekl Žůrek.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.