pátek 29. března 2024 Taťána

KULTURA V OLOMOUCI: Zazní zde americký blues a poutník Zibura povykládá o Nepálu a Číně

Nevíte, co udělat s časem o víkendu, nebo si chcete zpříjemnit následující pracovní týden? Naše redakce pro vás vytipovala nejzajímavější kulturní události pro nadcházejících sedm dní.

Sobota 11.3.

Dyrk Shivay – Live in Olomouc = 20:00 (Olomouc – ArtUm Centrum)

Dyrk Shivay pocházející z Německa je velký cestovatel, který se podíval do více jak šedesáti zemí světa a právě ty ho inspirovaly pro samotnou zajímavou hudební tvorbu. Nečekejte všední koncert, protože zpěvák během vystoupení prolíná žánry od akustického popu po world music, který vychází z etnických tradic. Prolínání žánrů dosáhne střídáním hudebních nástrojů, a zahraje tak na 6-ti i 12-ti strunnou kytaru, ukulele, baglamu nebo bouzouki. 

Neděle 12.3.

Perly panny Serafínky = 16:00 (Olomouc – Moravské divadlo)

Veleúspěšná opereta Rudolfa Piskáčka, která se v českých divadlech v různých provedeních hraje již od roku 1929, pojednává o "dvojí" krádeži perel, intrikách, námluvách Toníčka a Serafínky, a potěší každého příznivce lehčího žánru.

Pondělí 13.3

Pěšky mezi buddhisty a komunisty = 20:00 (Olomouc - U-klub)

Známý český poutník Ladislav Zibura se po roce opět vrátí do Olomouce, aby svým typickým humorem pobavil publikum zážitky ze svých cest. Loni to byla pouť přes celé Turecko až do izraelského Jeruzaléma, letos se čtyřiadvacetiletý cestovatel podělí o radosti a strasti, které během putování po Nepálu a Číně zažil, a o dvanáct kilo, které při cestě shodil. Pokud se na tuto atraktivní přednášku nedostanete, budeme mít ještě jednu šanci 3.4. 2017. 

Úterý 14.3

4 sestry = 19:00 (Olomouc – Reduta)

V bláznivé komedii od spisovatele Patrika Hartla, která měla premiéru loni v létě, je hodně módy, touhy po lásce a milostných dobrodružství. Během dvou a půl hodin vás bude bavit čtveřice skvělých hereček – Ivana Chýlková, Jana Stryková, Anna Šišková a Berenika Kohoutová.

Středa 15.3.

Krvavé jahody – příběh ženy, která přežila gulag = 17:00 (Olomouc – Arcidiecézní muzeum)

Zajímají vás silné příběhy z krutého 20. století? Pak si nenechte ujít setkání s Věrou Sosnarovou, která bude vyprávět o tom, jak ji společně s matkou a sestrou odvlekli po konci války do pracovního tábora na Sibiři, kde nakonec strávila nekonečných devatenáct let. Pětaosmdesátiletá pamětnice navíc musela před návratem do Čech odpřisáhnout naprostou mlčenlivost pod podmínkou návratu do lágru. O osudu této ženy vyšla v roce 2008 kniha od Jiřího Kupky. 

Čtvrtek 16.3.

Big Daddy Wilson = 20:00 (Olomouc – Bounty Rock Café)

Pokud milujete blues, tak určitě nemůžete chybět na koncertu zpěváka a skladatele Big Daddyho Wilsona. Tento americký umělec, který ale žije dlouhá léta v Německu, je držitelem mnoha ocenění, například za první místo v kategorii Best Blues Band z roku 2010. Jeho tvorba poukazuje na dobu, kdy se hudba linula z venkovských černošských domů. 

Pátek 17.3.

Hrdý budžes = 19:00 (Olomouc – Divadlo na Šantovce)

Úspěšné představení, které naivním pohledem osmileté žákyně Heleny Součkové připomíná 70. léta, která jsou známá jako období normalizace. K inscenaci Hrdý budžes, která vznikla na základě stejnojmenné knihy od Ireny Douskové, neodmyslitelně patří výborná herečka Barbora Hrzánová, která v úspěšném představení učinkuje od jeho premiéry v roce 2003.  

Čtěte více:

Autoři | Foto www.informuji.cz, www.divadlonasantovce.cz, www.moravskedivadlo.cz, www.bountyrockcafe.cz, facebook Ladislav Zibura, www.zbozi.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.