pátek 29. března 2024 Taťána

V olomouckých parcích se bude přes léto pravidelně promítat

Olomoucké parky ožijí přes letní sezonu pravidelným promítáním. První film čeká návštěvníky už tuto sobotu ve Smetanových sadech, poté se projekce pod širým nebem přesunou i do jiných parků. Promítání je součástí univerzitního projektu Zaparkuj, jehož cílem je oživit olomoucké parky. Dnes o tom informovali zástupci spolku Pastiche Filmz, který promítání pořádá.

Loni spolek pravidelně pro Olomoučany promítal v areálu letního kina, své aktivity letos přesune do městských parků. Bude se promítat dvakrát do měsíce. "Jsme rádi, že jsme v rámci projektu Zaparkuj našli společnou řeč s Pastiche Filmz, a budeme tak moci po celé léto nabízet Olomoučanům projekce pod širým nebem v olomouckých parcích," uvedl univerzitní koordinátor projektu Ondřej Martínek.
   

Poprvé se bude promítat v sobotu ve Smetanových sadech u altánu Fontána. Diváci se mohou těšit na film protknutý letní atmosférou, vtipem a vizuálním optimismem Až vyjde měsíc Wese Andersona. "Následující projekce se přesouvá do Bezručových sadů, také k altánu. Zde se můžou návštěvníci 25. června těšit na dvojitou porci tarantinovsko-rodriguezovského teroru. Promítány budou filmy Grindhouse - Planeta Teror a Grindhouse - Auto zabiják," uvedla Štěpánka Ištvánková z Pastiche Filmz.
   

Během července a srpna se projekce uskuteční například v Čechových sadech, ale i mimo centrum města - na Svatém Kopečku či Fortu Křelov. Promítání ve mvzdálenější lokacích bude spojeno s hromadnými cyklistickými výlety či jinými doprovodnými akcemi.
   

Projekt Zaparkuj měl v městských parcích premiéru během květnového majálesu, kdy se v Bezručových sadech uskutečnilo 45 studentských akcí. Univerzita Palackého plánuje, že by se parky mohly stát v budoucnu centrem pravidelných sportovních, kulturních či společenských akcí. Do sadů chce přivést všechny věkové kategorie.
   

Historie olomouckých městských parků sahá do 20. let 19. století. Rozloha zeleného prstence tvořeného Smetanovými, Čechovými a Bezručovými sady se postupně rozrostla na více než 47 hektarů. Hlavní aleje měří téměř 2500 metrů.

 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.