pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc čeká opět tvarůžkový festival, návštěvníci se mohou těšit i na soutěž v jejich pojídání

Olomoucký tvarůžkový festival loni při svém prvním ročníku zaznamenal obrovský úspěch. Po roce opět nastal čas, kdy se Horní a nově i Dolní náměstí zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami. Druhý ročník festivalu bude tentokrát probíhat dva dny a to v pátek 28. a v sobotu 29. dubna.

„Už před konáním prvního ročníku jsme byli přesvědčeni, že olomoucké tvarůžky si svůj speciální festival zaslouží, což se opravdu plně potvrdilo. Tak ohromný zájem o olomouckou sýrovou pochoutku a speciality z ní vytvořené však nikdo nečekal. Je vidět, že akce založená na regionální gastronomii je pro veřejnost mimořádně přitažlivá,“ říká náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek.

Zároveň věří, že se druhý ročník podařilo naplánovat dostatečně velkoryse. „Loni se do festivalu zapojilo pár  restaurací, letos je jich více než dvacet včetně bohaté nabídky minipirovarů či prodejce tvarůžkové zmrzliny. I rozmístění stánků bude vzdušnější, festival i doprovodný program se bude odehrávat na obou hlavních náměstích a po dobu dvou dnů. Chtěl bych proto apelovat i na olomoucké restauratéry v centru Olomouce, aby akci nepodcenili a připravili se, i pro ně to bude vzhledem k velkému zájmu výzva všechny návštěvníky uspokojit,“ dodává.

Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty s tvarůžkem, ať už na slano, na sladko, tvarůžky pečené, smažené nebo jakkoli jinak upravené, se mohou návštěvníci festivalu těšit také na bohatý kulturní program, který bude probíhat po oba dva dny na obou náměstích. Na Dolním náměstí bude program více zaměřen na rodiny s dětmi, na Horním náměstí zase lidé uvidí více kulinářských show. 

Program bude opravdu bohatý. Do Olomouce zavítá i Karolína Kamberská, která je známá z pořadu "Vaříme s Karolinou". V Pevnosti poznání bude probíhat show "Fyzika v kuchyni". Nebude chybět ani cimbálová muzika, představení divadla Tramtarie, taneční vystoupení studia Tancelář nebo ukázka z opery "Tvarůžkové ódy". Zajímavostí bude také soutěž místních sportovců v pojídání tvarůžků. Na konci obou dnů se uskuteční koncert hudebních skupin. V pátek vystoupí O5 a Radeček a v sobotu Stracené Ráj.

Čtěte více:

Autoři | Foto FB Tvarůžkový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.