pátek 29. března 2024 Taťána

Satira, Minecraft nebo rave party – takový bude Jeden svět Olomouc

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Olomouc startuje již dnes. Představí sedmnáct filmů z různých zemí, které nabídnou celou škálu aktuálních témat s hlavním spojovacím článkem - tématem spolupráce. Vybrali jsme pro vás pět snímků, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Škádlení Goliáše

Dokumentární film o egyptském chirurgovi Bassemu Youssefovi, který se po arabském jaru rozhodne opustit svou lékařskou kariéru a věnovat se satiře. Jeho zábavnou talk show, kde se vysmívá politikům, pravidelně sledují miliony diváků. Kromě obliby se však  moderátorovi dostává i výhružek. Z počátku se je snaží brát s nadhledem, ale jde to v tak eskalované politické a společenské situaci vydržet donekonečna?

Režisérka Sara Taksler přináší téměř portrét člověka, který je nakonec nucen opustit svou rodnou zemi a odejít do exilu. Snímek v současné době putuje po celých Spojených státech a svou silou diváky ohromuje i na festivalech v zahraničí. Deník The New York Times ho označil za prvotřídní dokument a portál The Huffington Post ho popisuje jako „krásný, zábavný, okouzlující, pronikavý film, při němž se budete smát a zároveň brečet a potom brečet a zároveň se smát“.

Olomouckou projekci snímku Škádlení Goliáše spolu se slavnostním zahájením festivalu hostí Kino Metropol v pondělí 27. března v 18 hodin. Promítání v originálním anglickém znění s českými titulky doplní závěrečná diskuze s Bc. Adélou Provazníkovou, studentkou arabistiky na Univerzitě Karlově, která minulý rok strávila v Egyptě, a Mgr. Markem Hudemou, redaktorem zahraniční rubriky Hospodářských novin.

Po slavnostním zahájení proběhne od 21 hodin v Jazz Tibet Clubu opening party s koncertem kapely Flash the Readies a hudebním setem pod záštitou rádia UP AIR. Vstup zdarma.

Rozehraj své město

Neotřelé téma přináší švédský snímek o městském úředníkovi, který se ve své práci nechá inspirovat počítačovými hrami svého jedenáctiletého syna. Konkrétně jde o všeobecně známou hru Minecraft. Co když totiž díky ní nemusíme stavět jen virtuální světy? Co když se dá využít k reálnému městskému plánování tak, aby se do něj zapojilo co nejvíce lidí? Snímek bude opět myslet i na cizojazyčné publikum, neboť bude english friendly.

Debaty po promítání se zúčastní Stanislav Popelka z Katedry geoinformatiky Univerzity Palackého, odborník na kognitivní a počítačovou kartografii, 3D modelování a eye-tracking. Dále se do diskuze zapojí novinář a profesionální hráč her Ladislav Loukota a Tomáš Pour z katedry geoinformatiky, který se mimo jiné věnuje vizualizaci městské krajiny. Dozvědět se něco více o prospěšnosti počítačové hry můžete v pátek 31. března ve 20:30 v Kině Metropol.

Život začíná po stovce

Dagny byla už na tolika pohřbech, že už si je ani všechny nepamatuje. Její manžel, příbuzní, vrstevníci, přátelé, velká část z nich už nežije. Místo toho, aby vitální Švédka, narozená v roce 1912, propadala depresím a rezignovaně čekala na smrt, naučila se pracovat s počítačem a založila vlastní blog se stovkami tisíc fanoušků. Dagny je příkladem toho, že nikdy není pozdě plnit si své sny a stát se slavnou celebritou. „Nechoďte za mnou a neříkejte mi, že to bylo lepší předtím, protože to tak nebylo. Mám pár let za sebou, je čas začít pořádně žít,“ motivuje ostatní hlavní hrdinka filmu.

Inspirující dokument režisérky Asy Blanck se na Jednom světě Olomouc objeví v rámci speciální projekce pro seniory v sobotu 1. dubna v 11 hodin v Divadle hudby, veřejnost jej dostane možnost zhlédnout v tentýž den od 14 hodin. Na debatu dorazí Jana Jurkasová, vedoucí kurzu herectví pro seniory v Divadle na cucky, a psycholožka Romana Mazalová, která spolupracovala na známém filmu Šmejdi o výjezdových předváděcích akcích.

Epidemie svobody

Jeden ze čtyř českých filmů na olomouckém festivalu představí doslova pichlavé téma. Dokument se snaží najít odpovědi na rozporuplné otázky týkající se povinného očkování dětí. Režisérka Tereza Reichová se svým manželem zjišťují, jestli mají čeští rodiče dostatek informací o očkování svých dětí, jestli lékaři neočkují malé děti příliš brzy nebo proč čeští rodiče nemohou v tomto ohledu o svém dítěti svobodně rozhodnout.

Autorka filmu Tereza Reichová už má za sebou například celovečerní dokument s názvem Manuál na výrobu teroristy nebo snímek KRUH – portrét demonstrace o pochodu skupiny nacionalistů k romskému sídlišti Janov a jejich následném střetu s policií. Režisérka bude debatovat v rámci olomoucké projekce svého aktuálního filmu. Pokud se tedy chcete zamyslet nad kontroverzním tématem očkování dětí a dozvědět se něco víc, přijďte v pátek 31. března v 16:30 do Kina Metropol.

Íránský rave

Snímek nabídne téma migrace z trochu jiné perspektivy, ačkoli hlavním motivem je hudba. Hrdiny filmu jsou totiž dva mladí DJové. Rádi tvoří alternativní hudbu a pořádají rave party, jejichž cílem je protančit celou noc za zvuků elektronické hudby. Na první pohled nejde o nic závadného, jenže to by nesměli žít v Íránu. Místní úřady jejich tvorbu považují za pobuřující a tvrdě je trestají za organizování tanečních akcí. „Říkám ti, že mám strach. Jednou mě chytili a málem mě umlátili k smrti,“ svěřuje se při cestě autem jeden druhému. Naděje jim svitne ve chvíli, kdy dostanou pozvánku na švýcarský techno festival a s ní i možnost emigrovat.

V dokumentu se střídají záběry pořízené kamerou a tajně mobilním telefonem. Některá jména a tváře musely být dokonce cenzurovány, aby film nepoškodil přátelé mladých DJů. Snímek uzavře festival Jeden svět Olomouc v sobotu 1. dubna v 18:30 v Divadle hudby.

Nejen tato pětice by však neměla uniknout vaší pozornosti! Spousta dalších filmů, spousta dalších úžasných hostů, s nimiž se jen tak nesetkáte! Takový bude letošní Jeden svět Olomouc.

Pro více informací sledujte web festivalu: www.jedensvet.cz/2017/olomouc

Facebook - Jeden svět Olomouc

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Jeden svět Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.