čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Letošní sezónu zahájí PechaKucha v bývalém sídle obchodní společnosti Ander&syn Olomouc

Udržitelná móda, módní fotografie, výroba textilu a textilních doplňků, to jsou témata, která se objeví ve svižných prezentacích během páteční PechaKucha Night. Rámcové téma 13. vydání PKN je móda.

Aby večer nepůsobil příliš jednotvárně, zapojují oragnizátoři zástupce různých profesí - od módních návrhářů, přes šperkaře, módní fotografy až po tvůrce toho nejzákladnějšího - textilu. Textil je základním stavebním prvkem, bez textilu by oděvy vznikaly jen těžko. ,,Během uplynulých akcí jsme představili hodně módních návrhářů a tvůrců módních doplňků. Tentokrát jsme chtěli jít trochu více do hloubky a poukázat i na jiné aspekty, které s sebou módní tvorba nese,” komentuje výběr prezentujících Alžběta Smejkalová.

V pátek večer se tak představí Tomáš Rohal, zakladatel značky Bohempia. Bohempia je společensky zodpovědným start-upem. Tomáš pod svou značkou vyrábí konopné oblečení, tenisky a doplňky. Jeho cílem je podpořit textilní a oděvní výrobu, kterou potlačila expanze asijských výrobků.

O zodpovědném přístupu k vlastnímu šatníku bude hovořit Eva Adamcová. Vystudovaná designérka oděvu se dnes věnuje studiu sustainability v textilním a oděvním průmyslu. Kromě toho pořádá kurzy a workshopy, kde účastníky navádí, jak s láskou přistupovat k budování svého šatníku a jak si vyšperkovat kusy oděvu tak, aby se prodloužila jejich životnost.

I výběrem prostor organizátoři pomyslně navazují na téma večera. “Vybrali jsme funkcionalistickou budovu na rohu Legionářské a Hynaisovy ulice, bývalou skladištní a administrativní budovu společnosti ASO (Ander&syn Olomouc). Víme, že její původní majitel Josef Ander st. byl obchodníkem s galanterním zbožím a konfekcí, což s naším tématem souvisí,” dodává k výběru místa Ondřej Nosek. Kromě toho se jedná o ojedinělou funkcionalistickou stavbu v Olomouci, která si jistě zaslouží pozornost veřejnosti.

,,Zároveň tím odkazujeme na dobu, kdy byla Olomouc důležitým módním centrem. Ve 30. letech 20. století to bylo město, kde vznikala původní módní tvorba a pravidelně se konaly módní přehlídky,” uzavírá Alžběta Smejkalová.

Čtěte více:

 

Tisková zpráva | Foto PechaKucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.