čtvrtek 28. března 2024 Soňa

RECENZE: Hořkosladké filmové hledání Ztraceného města Z

Do kin právě přichází snímek Ztracené město Z. Snímek o touze po neobjeveném, chlapské ješitnosti, válce a rodině. To všechno odráží nový počin režiséra Jamese Graye. Pojďme se podívat na to, jak pátrání po ztraceném městě dopadlo a jestli se snímek sám neztratil ve změti podprůměrných filmů.

Musím se přiznat, že na Ztracené město Z jsem se před promítáním velice těšil. A následné dvě hodiny mě rozhodně nezklamaly.
Dostal jsem vlastně takový dobře dochucený guláš dobrodružného, válečného a psychologického dramatu. Stopáž snímku sleduje příběh anglického vojáka Percyho Pawcetta, kterému se dostane příležitosti vypravit se prozkoumat a zmapovat neprobádané pralesy Bolívie. A vyměřit tak státní hranici mezi Brazílií a Bolívií.

Snímek má velice povedený nástup a tak vás drží napnuté od samého začátku až do konce. Když se bavíme o začátku a konci, musím se pozdržet u práce s časem a jeho plynutím.
Dlouho jsem neviděl tak dobře vyvážený film. Příběh mapuje téměř třicet let života anglického dobrodruha, který je jen tak mimochodem v podání Charlie Hunnama (ten týpek ze Zákona gangu) naprosto famózní. Třicet let je těžké vtěsnat do filmu, aby vám jako divákovi nebylo zatajeno množství faktů, které můžou značně měnit vyznění postavy a samotného příběhu.
Ale Ztracené město si s tímto problémem poradilo velice zkušeně. Scény plynule přechází z jednoho roku do druhého, Londýn střídá Amazonie, smokingy střídají bederní roušky, zkrátka střih, režie a scénář na jedničku. Ve filmu si můžete najít velkou spoustu témat a tak je postupně nacházíte a zase opouštíte stejně tak, jako hlavní hrdina prochází neprobádanou džungli.

foto distributora


Scény z pralesů a cest jsou pěkně svižné a tak vás dlouhé putování na lodičce a nekonečné procházky nepřestanou bavit. Od dob Pána prstenů a transformace motorek z Bezstarostné jízdy na koně a chlupatá chodidla se dokazuje, že procházky diváky prostě baví.
Samozřejmě, že snímek, ve kterém velké procento stopáže prosekáváte mačetou džungli, potřebuje silné hrdiny a herce. Robert Pattinson a Charlie Hunnam byli pro hlavní role skvělou volbou. Hraje jim to dohromady dobře a tak si oba dobrodruhy ihned oblíbíte.
 

Hlavní postava Percy Fawcett (Charlie Hunnam) v sobě kombinuje všechny rysy chlapské dětinskosti, ješitnosti, touhy, vášně, zkrátka si uvědomíte, že to malé zvídavé děcko žije v každém chlapovi, ať už je mu pět nebo padesát. Že každý má své nesplněné sny, bláznivé nápady, přehnanou hrdost a děsivou potřebu být lepší než ostatní. Jako děti... Jen jedni si nakonec oblékli saka, zapálili doutníky a v zatuchlé místnosti postupně zabíjeli svou touhu objevovat. A ti druzí, ti druzí jsou Percy Fawcett.
foto distributora

Z filmu jsem odcházel velice spokojený, dostal jsem úchvatnou technickou podívanou. Kamera precizní, celá technická stránka snímku se těší vysokých kvalit. Jen mě trochu mrzelo, že na premiéře bylo cca deset lidí. Kvalitní film, skvěle natočený, dobře zahraný, s nápadem a myšlenkou, ale v sále prázdno.
Vytknul bych občasnou zmatenost v počtu postav na plátně. Hlavní hrdinové jsou na plátně neustále, ale na jejich družinu pomocníků se zapomíná, takže se někdy divíte, jak to, že nejsou jenom dva a proč jich je tam najednou šest.

Jinak nemám moc co vytknout, já jsem se bavil od armádního začátku majora Pawcetta až do hořkého konce snílka a dobrodruha Percyho. Dobrodružný film s úžasně vykreslenou psychologií hlavní postavy. Hrdiny, který miluje rodinu, ale ještě víc než láska ho sžírá touha po neobjeveném. Hrdiny, který touží po slávě a uznání, ale nikdy pořádně uznán nebude…

Měl ale jednu dobrou vlastnost, každý den si za svým cílem usilovně šel. A nikdy se nevzdal.

Olomoucká Drbna hodnotí: 85%

Čtěte více:

Autoři | Foto Amazon studios

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.