pátek 29. března 2024 Taťána

KULTURA V OLOMOUCI: AFO, tvarůžkový festival nebo David Deyl

Kultury v následujících sedmi dnech rozhodně nebude málo a bude stát za to! Od čtvrtka už probíhá jarní etapa Flory, v úterý začne populární filmový festival AFO, a když už jsme u těch festivalů, tak jeden takový budou mít již podruhé olomoucké tvarůžky. Dále v kulturním menu naleznete například koncerty Davida Deyla a sympatických Slováků Simony Martausové a Pavla Helana.

Sobota 22.4.

Flora Olomouc 2017 = už probíhá (Výstaviště Flora Olomouc)

Mezinárodní zahradnická výstava každoročně naláká do Olomouce tisíce lidí. Celá akce sice začala už ve čtvrtek, ale ve velkolepém stylu pokračuje až do nedělních 18:00. Letos bude součástí výstavy fantastická Afrika, karnevalové Benátky, tradiční masopust či velkolepá divadelní scéna. Těšit se můžete rovněž na veletrh zahradní mechanizace Hortifarm.

Neděle 23.4.

Il Congelatore – Zmrazovač = 19:00 (Divadlo na Šantovce, Olomouc)

USA, první polovina 20. století, čas prohibice, mafie. To je ve zkratce komediální operní drama olomouckého divadla. Dvouhodinové přestavení plné skvělé hudby vypráví o osudech mafiánského klanu se silným postavením. Diváky budou bavit herci Divadla Ad Hoc.

Pondělí 24.4.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu = 14:00 (Horní náměstí, Olomouc)

Holokaust vzal nejen židovských obyvatelům kromě životů a rodiny také samotná jména. V koncentračních a vyhlazovacích táborech byli pouhými čísli, čímž v otřesných podmínkách ztráceli poslední zbytky lidské důstojnosti. Během netradiční celorepublikové akce, která se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, obdržíte seznam jmen lidí, kteří se stali obětmi zvěrstev, a jeho veřejným přečtením pak můžete uctít památku zemřelých.

Úterý 25.4.

AFO52 = 11:30 (Filmový sál innogy, Olomouc)

Heslo „The Future Is Now“ můžete už několik týdnu vidět na hodně místech v hanácké metropoli. Hned pár dní po Floře Olomouc, která je magnetem pro návštěvníky z celé republiky, začíná pro mnoho lidí další zvučná akce. Již 52. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc, který pořádá Univerzita Palackého. Festival, na který se letos přihlásilo neuvěřitelných a rekordních 3 000 filmů, je rozložen do šesti dnů. Obrovský počet snímků, které mohou zájemci zhlédnout v Konviktu nebo třeba v kině Metropol, zúžili organizátoři na konečných a symbolických 52.

Celý program AFO52 naleznete zde.

Středa 26.4.

SIMA MARTAUSOVÁ & PAVEL HELAN = 20:30 (U-klub, Olomouc)

Slovenská písničkářka se po více než dvou letech vrací do Olomouce. V roce 2009 devět vyhrála soutěž Gospel talent a o čtyři roky později se stala vítězkou kategorie Objev roku. V U-klubu Simona „Sima“ Martausová vystoupí s další známou postavou slovenské hudební scény Pavlem Helanem.

Čtvrtek 27.4.

David Deyl: Melodie mého srdce: Muzikál! = 19:00 (Reduta, Olomouc)

Populární český zpěvák David Deyl si na poslední dubnový čtvrtek připravil v Olomouci unikátní vystoupení, během kterého zazní nejznámější melodie z českých, ale hlavně i světových muzikálů. Jedná se například o hity z Draculy, Bídníků, Muže jménem La Mancha a mnoha jiných filmů a představení. Na piano Deyla doprovodí jeho dlouholetý spolupracovník Václav Krahulík a Epoque Quarteto.

Pátek 28.4.

Tvarůžkový festival = 9:00 (Horní náměstí, Olomouc)

Když se kdekoliv v České republice řekne „Olomouc“ nebo „Olomoucký kraj“, tak jedna z prvních věcí, která se všem vybaví, budou dozajista tvarůžky. Tento produkt z Loštic, na kterém si lidé pochutnávají více než šest set let, byl loni poprvé „oslavován“ festivalem. Letos na něj naváže druhý ročník. Kromě samotné pochoutky se na náměstí představí různé minipivovary nebo vystoupí hanácké folklórní soubory. Tvarůžkový festival se protáhne až do soboty.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.divadlonasantovce.cz, www.flora-ol.cz, fb David Deyl, fb Akce Olomouc a okolí, fb Sima Martausová, fb AFO52, fb události Veřejné čtení jmen obětí holocaustu Jom- ha- šoa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.