čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zdravé jídlo, workshopy a koncerty. Nejen to nabídne veganský festival v Olomouci

Co znamená být vegan a o čem veganství vlastně je? To přiblíží unikátní Veggie fest, který se koná v sobotu 13. května v areálu Korunní pevnůstky a uvnitř Pevnosti Poznání v Olomouci. Bohatý program láká na přednášky, workshopy, zdravé jídlo a koncerty. Výtěžek z festivalu organizátoři věnují na dobročinné účely.

Jedním z cílů festivalu je rozšířit povědomí o veganství. Každým dnem totiž narůstá v České republice počet veganů i lidí, kteří se o veganství zajímají. „Série workshopů a přednášek nám přišla jako ideální způsob, jak je motivovat k tomu, aby se nebáli být více aktivní a rozjet vlastní projekty,“ vysvětluje za organizátory Ondřej Plachý.

Celodenní program je určen pro všechny. Na workshopu "Nakresli si svého superhrdinu" si můžou děti i dospělí navrhnout svou postavu, vymyslet bombastický příběh, nakopat pár záporáckých zadků a osvobodit zvířata. „Na místě budou dva lektoři, kteří zájemce provedou celým tvořením. Pomůžou s vytvořením postavy a poradí, jak ji nakreslit do příběhu. Originální dílna bude otevřena celý den,“ prozrazuje.

Návštěvníci si můžou vyrobit vlastní přírodní kosmetiku nebo se dozvědět něco o současných aktivitách veganského hnutí v České republice, které představí Tereza Vandrovcová, zakládající členka České veganské společnosti. „Na základně svých zkušeností z neziskové organizace Otevři oči, která bojuje za práva zvířat, poradí, jak se organizačně zapojit do již existujících akcí. Nebo jak je samostatně uspořádat v regionech,“ zmiňuje Ondřej Plachý.

Během celého dne si můžou návštěvníci vyzkoušet i technologii virtuální reality, kde zjistí, jaké to je být zvířetem ve velkochovech.

Svůj prostor mají také přednášky a diskuze – například Silvestr Špaček nahlédne na veganství pohledem lékařských a výživových institucí, Martin Švadlenka představí společnost Sea Shepherd, která aktivně chrání oceány i život v nich a Miroslav Kutal se bude zabývat ochranou šelem v České republice. Jeho přednášku navíc doplní projekce dokumentu Causa Carnivora režiséra Jana Svatoše. „Vyvrcholením programu pak bude panelová diskuze mezi jednotlivými vedoucími workshopů, aktivisty a účastníky. Témata jsou jasná - aktivismus a cíle veganského hnutí v České a Slovenské republice,“ dodává Plachý.

Workshopy budou probíhat souběžně ve dvou blocích a to na různých místech v areálu Korunní pevnůstky a prostoru Pevnosti poznání.

Samozřejmostí festivalu je pak ochutnávka veganské kuchyně: jídlo nachystá nově otevřená restaurace Element, cateringová firma Veganol a společnost Linda McCartney. Akce je také součástí Ferových snídaní, které se v rámci projektu NaZemi konají druhou květnovou sobotu po celé republice. Hlavní myšlenkou je podpora spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby. Kdo bude chtít, může si přinést piknikové vybavení a užít si den na sluníčku.

Večer pak bude patřit živé hudbě, konkrétně hned třem kapelám. Na pódiu vystoupí slovenský hip-hoper Presento, olomoucká rock'n'roll rocková skupina Bored on Board a taktéž zdejší power-hardcore kapela Human Puppet.

Celodenní vstupné činí 100 korun pro studenty a 150 korun pro dospělé, přesto není festival komerčně založený. Vydělané peníze půjdou na pokrytí hlavních nákladů, zbytek organizátoři věnují na rozvoj Farmy Jarikhanda, která poskytuje azyl pro zvířata. Část financí také podpoří aktivity Koalice proti palmovému oleji – konkrétně ochranu tropické přírody v Zátoce nosatých opic v zálivu Balikpapan na Borneu, která je ohrožena v důsledku rozšiřování palmových plantáží. „Všichni prodejci se zavázali k tomu, že po pokrytí svých nákladů, také přispějí na tyto benefiční účely,“ uzavírá Ondřej Plachý.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.