pátek 29. března 2024 Taťána

AFO myslí i na ty nejmenší. V Pevnosti je o víkendu ve spolupráci s ČT pro děti připraven bohatý program

Nejmladší filmoví fanoušci, pozor! Zajímá vás, jak vznikají pohádky nebo předpověď počasí? Chcete si něco zajímavého vyrobit nebo potkat opravdové postavičky z kreslených pohádek? Pokud ano, vydejte se do Pevnosti poznání, kde v sobotu 29. dubna a v neděli 30. dubna Česká televize v rámci Academia Film Olomouc odhalí tajemství ze své tvorby.

Triky s klíčovacím pozadím

Víš, co je to green screen? Předpověď počasí, Zprávičky, pohádka Anděl Páně nebo třeba seriál Sám v muzeu – všude tam se při natáčení využívá klíčovací pozadí neboli green screen. Proč se používá, proč je zelené, a ne třeba růžové a jaká je škála možností jeho využití? Přijď se podívat na praktické ukázky a vyzkoušej si práci s těmito efekty, bez kterých už se současná vizuální tvorba neobejde.

Výtvarné dílny

Baví tě kreslení? Tak si k nám přijď zahrát na animátora! Naučíme tě jak na to a dokonce si spolu vyrobíme krátký animovaný příběh nebo ti vyrobíme originální placku na tričko! Chybět nebude také výroba Večerníkovské čepice. Provádět tě budou Bob a Bobek a Večerníček! Najdeš je ve 2. patře v Malém sále.

Technologie blízké budoucnosti

Od úterý 25.4. bude v Pevnosti poznání interaktivní výstava, která umožní nahlédnout do neprozkoumaného světa virtuální reality. Budeš mít jedinečnou možnost nasadit brýle HTC Vive a vyzkoušíš si různé hry, grafické programy, Google Earth VR a projdeš virtuální muzeum. od pátku 28.4. pak otestuješ hranice vlastního strachu v dílech studentů Ateliéru grafického designu pražské UMPRUM.

V rámci AFO se také můžete vydat na olomoucké Dolní náměstí, kde v pátek 27. dubna (14. 00 do 18.00) a sobotu 28. dubna (10.00 – 18.00) připravujeme zábavné fyzikální a chemické pokusy a další tvůrčí aktivity.

Kulinářská fyzika – show

V rámci živých vstupů představíme pokusy přicházející přímo z vašich kuchyní. Připadá vám, že kuchyně a fyzika nejdou dohromady? Rádi vás přesvědčíme o opaku! Proč musíme vejce rozklepnout nožem či o hranu stolu, nestačilo by ho rozmáčknout v dlani? Dokáže sůl udržet na hladině vody někoho, kdo nikdy neplaval? Co dokáže udělat ocet s obyčejným vajíčkem? Jak se zachová alobal či mýdlo v mikrovlnné troubě? Dokáže mikrovlnná trouba vypočítat rychlost světla? Dokáže! Tak neváhejte a spojte dobré jídlo s fyzikální kuchyní. Dozvíte se odpovědi na mnoho otázek a určitě budete nejednou překvapeni!

Innogy Energy workshop

Chcete se více dozvědět o energii, která nás obklopuje? Dokáže laserové světlo prasknout nafukovací balonek? Vyletíme společně raketou na lihový pohon ke Slunci? Poznejte Peltierův článek, pomocníka při dlouhých cestách autem. Ublíží vaší kůži hořící pěna vytvořená z vody, jaru a hořlavého plynu? Dokážete si posvítit díky citronu či bramboře? Odhalte tato tajemství společně s námi. Pokusy si vyzkoušíte na vlastní kůži!

Výtvarka

Kolečka, věnečky, tyčinky nebo kousky, výrazná charakteristická vůně, co je to? No přece olomoucké tvarůžky. Co všechno se dá poskládat z těchto tvarů, si vyzkoušíte v naší dílničce a odnesete si s sebou originální pohlednici z tvarůžků. A nejen to, kdo bude zručný, má možnost si vyrobit šperk z těstovin. Neváhejte a navštivte naši kreativní dílničku.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.