pátek 29. března 2024 Taťána

RECENZE: Uteč aneb pěkně prohnilý horůrek

Máte rádi filmy, které se vyvíjejí pomalu, přesto vás nutí hltat každou minutu? Filmy, které se tváří uvolněně, ale vám je jasné, že pod povrchem tleje něco proklatě prohnilého? V tom případě jděte do kina. Uteč je film přesně pro vás!

Novinka režiséra Jordana Peela je velmi zvláštní, respektive až úchylná. Nebudu spoilerovat, ale ten film je svým způsobem neskutečně přitažený za vlasy, přesto má v sobě něco zvláštního. Něco, co z něj klidně může udělat kultovní záležitost. Příliš podobných snímků totiž nevzniká, alespoň ne pro kina. Atmosférou má blízko například k Shyamalanovi – možná si při sledování vzpomenete na The Visit – takže pokud vám vyhovuje mysteriózní a psychologický nádech, nemůžete být zklamaní.

Někdo může napadnout závěrečnou dvacetiminutovku, kdy jde vážně do tuhého a film se stáčí malinko jiným směrem, ale právě tento moment, samozřejmě zcela subjektivně, povyšuje film ještě na vyšší úroveň, kdy se zarazíte do sedačky a v duchu si říkáte: Natrhni těm hovadům zadek! Bez přehnané pompy, nadlidskosti, prostě syrově a reálně, ač reálnost zde vlastně moc místo nemá. Ale to nevadí...

Dlouho jsem hlavní postavě tak nefandil, aby se sebrala a konečně těm arogantním trotlům rozhodila pantofle. Ale prostě ne, nechci spoilerovat, ačkoliv jsem vám toho už vykecal dost.

Snad ještě zmiňme, že se Uteč tváří jako těžce rasistický film, jenomže ono to ve finále vlastně všechno může být úplně jinak. Ono ale není úplně zřejmé, co nám chtěli tvůrci sdělit. Možná nic a jen se pekelně baví.

A bavit se budete i vy. Tenhle film za zhlédnutí stojí. Jednoznačně překvapení, a to i z hlediska návštěvnosti, kdy se kinosál v CineStaru příjemně plnil.

Olomoucká Drbna hodnotí: 80 %

Čtěte více:

Autoři | Foto Universal Pictures

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.