středa 24. dubna 2024 Jiří

KULTURA V OLOMOUCI: Rekonstrukce osvobození nebo tyran bránic Zdeněk Izer

Jako je tradicí, že se na Olomoucké drbně každý pátek objeví kulturní přehled, tak se také začátkem května po celé České republice připomíná osvobození z roku 1945. Ne jinak je tomu v Olomouci. Kromě toho na vás čekají divadelní představení, show komika Zdeňka Izera nebo vyprávění cestovatele, kterému k poznávání světa stačí jízda stopem.

Sobota 6.5.

Odemykání točny Olomouc = 10:00 (ČD Muzeum v ulici Táborská, Olomouc)

V říjnu se olomoucká točna pomyslně zamykala, teď, začátkem května, se opět „odemyká“. K této příležitosti bude od dopolední desáté do odpolední páté hodiny otevřené ČD Muzeum. Navíc budou napříč Olomouckým krajem vypraveny historické vlaky. Například ze Šumperka pojede motoráček „Hurvínek“, který byl uveden do provozu téměř před sedmdesáti lety. Mezi hlavním olomouckým nádražím a Řepčínem pak bude pendlovat nejstarší funkční parní lokomotiva Kocúr.

Neděle 7.5.

Jakub Nvota, Michaela Doleželová: Robin Hood = 19:00 (Moravské divadlo, Olomouc)

Světoznámý je příběh muže, který se jako bývalý šlechtic ukryl do Sherwoodských lesů a stal se z něj hrdina chudiny, který okrádal bohaté pány. Humorné podání příběhu o legendárnímu lukostřelci ze středověké Anglie za dob vlády Richarda Lví Srdce mělo v Moravském divadle premiéru loni na podzim.

Pondělí: 8.5.

Rekonstrukce osvobození Olomouce v květnu 1945 = 9:00 (Fort Radíkov, Olomouc)

Už je to dvaasedmdesát let od doby, kdy byla na konci druhé světové války osvobozena Česká republika. Od té chvíle ve světě propuklo ještě několik nelítostných konfliktů, které připravily o život statisíce lidí. Proto je nutné si neustále připomínat, jaké hrůzy válka skýtá. Součástí akce bude ukázka techniky německých, ale i sovětských vojsk. Návštěvníci na radíkovské pevnosti tak mohou vidět například legendární tank T-34.

Úterý 9.5.

Zdeněk Izer a autokolektiv = 19:00 (Kino Metropol, Olomouc)

Kdo by neznal holohlavého muže, který má vždy po ruce desítky nových vtipů. Zdeněk Izer se určitě o několik z nich v Metropolu podělí a zároveň přidá mnoho zábavných scének nebo imitací známých celebrit. Vystoupení doplní široká škála zajímavých kostýmu a také videoprojekce. 

Středa 10.5.

Pavel Adventurer - Kolem Světa Stopem = 18:00 (U-klub, Olomouc)

Cestovatel Pavel Klega sám sebe nazývá, celkem bizarně, „profesionálním bezdomovcem“. Ve svém oboru bude ale zřejmě opravdu zběhlý, protože na první cestě kolem světa strávil dva a půl roku, přičemž navštívil 23 zemí, ve kterých poznával místní kulturu. Během poutavého povídání tohoto kočovníka, který se pokusil stopnout i letadlo, budou moct lidé ochutnat íránské datle, zhlédnout tance různých kultur a také si prohlédnout oblečení, na které z České republiky nejsme zvyklí.

Čtvrtek 11.5.

Ray Cooney, John Chapman: Do ložnice vstupujte jednotlivě = 19:00 (Divadlo na Šantovce, Olomouc)

Hvězdně obsazená komedie pražského Divadla Palace od režiséra Antonína Procházky vypráví o příběhu anglických dramatiků, kteří se „zásluhou“ velkého zmatku ocitnou v jedné ložnici. V hlavních rolích se představí například Lukáš Vaculík, Martin Zounar, Filip Tomsa, Monika Absolonová nebo Adéla Gondíková a mnoho dalších známých tváří.

Pátek 12.5.

Jiří Hubač: Stará dobrá kapela = 19:00 (Reduta, Olomouc)

V rámci hudebního festivalu Dvořákova Olomouc, který se zde koná již od roku 1958, zahrají herci, opět, Divadla Palace, představení, které se týká absolventském večírku po padesáti letech. Na něm má dojít ke koncertu obnovené studentské kapely, ovšem vše provázejí komplikace. Ve Staré dobré kapele zahrají Václav Postránecký, Svatopluk Skopal nebo Naďa Konvalinková.

Čtěte více:

 

 

 

Autoři | Foto Fort Radíkov, www.moravskedivadlo.cz, www.wikipedia.org, www.divadlonasantovce.cz, facebook Pavel Adventurer Klega, facebook Zdeněk Izer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.