pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Šest dnů bohaté kulturní zábavy. Olomouc čekají Svátky města a písní

Už potřetí se budou Svátky města a festival Svátky písní slavit současně. Zatímco první oslavy začnou už v úterý odpoledne, svátek hudby odstartuje o den později. Na programu jsou koncerty, vernisáže, ohňostroj, velkolepý průvod s Marií Terezií nebo slavnostní předávání cen s vystoupením Moniky Absolonové. Oslavy potrvají od úterka 30. května do neděle 4. června. Vrcholit však budou v sobotu.

Dvacáté předání Cen města s koncertem Moniky Absolonové

Dvacáté předávání Cen města je na programu ve čtvrtek 1. června od 17.45. „Ceny města Olomouce budou letos uděleny už podvacáté. Chceme proto nabídnout tento svátek co největšímu počtu Olomoučanů, a tak zveme veřejnost do Pavilonu A Výstaviště Flora. Mimořádně rádi zde samozřejmě uvítáme i všechny dosavadní laureáty,“ řekl náměstek primátora Pavel Urbášek.

Galavečer doprovodí koncert Moniky Absolonové. Symbolické vstupné je 50 korun a vstupenky jsou v předprodeji od pondělí v Informačním centru.

Tradiční průvod za patronku města

V pátek v půl desáté večer vyrazí oblíbený průvod k uctění patronky města svaté Pavlíny. Průvod projde jako každoročně Hornín a Dolním náměstím a dál ulicemi v historickém centru až do chrámu, v němž budou patrončiny ostatky symbolicky uloženy.  

V sobotu do časů Marie Terezie a večer ohňostroj

Sobota 3. června bude zároveň vrcholem slavností. Už po deváté hodině ráno vyjede další slavnostní průvod, tentokrát i s císařovnou Marií Terezií, z Bezručových sadů na Horní náměstí.  

Po celý den budou k vidění také dobová hudební a vojenská vystoupení, historický hodokvas, selský výroční trh a jarmark s ukázkami řemesel. Večer pak bude na programu podle všeho velmi vychytaný barokní ohňostroj.

Marie Terezie se stane význačnou ikonou letošního festivalu. Letos v květnu totiž uplynulo přesně tři sta let od jejího narození. Panovnice během své čtyřicetileté vlády vtiskla Olomouci nepřehlédnutelný barokní ráz. „Marii Terezii si v roce jejího velkého jubilea chceme připomenout nejen proto, že to byla jediná žena na českém trůnu, ale i proto, že tato panovnice měla k Olomouci blízký vztah, město opakovaně navštěvovala a koneckonců také významně ovlivnila jeho vzhled,“ shrnul primátor Antonín Staněk.

Svátky písní přivítají přes 33 sborů

Letošního ročníku Svátků písní se zúčastní třiatřicet sborů hned z jedenácti zemí světa. Tuzemské sbory doprovodí také celky z Thajska, Jižní Koreje, Kostariky nebo Islandu. Hlavní dramaturgická osa bude tvořena soutěží Mundi Cantant, která platí za největší sborovou soutěž v Česku.

Vstupenky na Zahajovací i Závěrečný koncert jsou k dostání v Informačním centru za symolickou padesátikorunu.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto FB Svátky Písní Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.