úterý 16. dubna 2024 Irena

Hrad Helfštýn se promění v knihovnu pod širým nebem

Středověký hrad Helfštýn se o nadcházejícím víkendu promění v knihovnu pod širým nebem. Nádvoří hradu zaplní knihy především malých nakladatelství. Akce s názvem Knižní trhy se letos ponese v cestovatelském duchu. Doprovodí ji besedy s autory známých cestopisů, ale i řada workshopů zaměřených na práci knihařů.

Knižní trhy patří na hradě mezi novinky, letos jde o druhý ročník. Kvůli zájmu návštěvníků se rozhodla správa hradu v tradici pokračovat.

Knižní trhy jsou zaměřeny na současnou knižní produkci. "Prostor dostanou především menší nakladatelství zaměřená na uměleckou a vědeckou literaturu. Velký sál H-studia na třetím nádvoří se tak promění v interaktivní knihkupectví, kde se návštěvníci dozvědí vše podstatné přímo od lidí, již se na vzniku publikací podíleli," uvedl kastelán.

Letošní ročník tematicky propojí cestování ve všech možných smyslech tohoto slova. Na Helfštýně budou moci návštěvníci cestovat v čase, prostoru, napříč uměleckými styly nebo od dílny k dílně během představení jednotlivých řemesel Knižních trhů. Součástí programu je i beseda s hosty z cestovatelské oblasti - na Helfštýn přijede spisovatelka Karin Pavlosková, novinář Břetislav Tureček a cestovatel Martin Stiller.

Součástí programu jsou také autorská čtení, která oživí přirozený amfiteátr v hradním psinci. Návštěvníky čeká také řada workshopů, jednotlivá stanoviště nabídnou průřez knihařskými řemesly od lití liter, přes výrobu papíru až po samotné vazby. "Nejmenší návštěvníci si budou moci vyrobit vlastní razítko nebo záložku pod vedením zkušených výtvarníků," dodal kastelán.

Na hrad zamíří také knihovníci z městských knihoven z Přerova a Lipníku nad Bečvou, zájemce seznámí s chystanými novinkami. Lidé budou moci nahlédnout také do zákulisí knihovnické práce. Součástí trhů bude hradní antikvariát, starší knížky si lidé odnesou za splnění připravených úkolů, jako je ražba mince či vytisknutí vlastního poukazu.

Hrad Helfštýn se snaží novinky do programu návštěvnické sezony zavádět téměř každoročně. Novou tradicí se stala například Helfštýnská pouť, zpestření přineslo před lety také exhibiční utkání zápasníků za hradbami, do povědomí se dostává i noční promítání na hradě. Stále nejznámější je hrad ale srpnovým mezinárodním sympoziem kovářů s názvem Hefaiston.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.