sobota 20. dubna 2024 Marcela

Čtrnáctá PechaKucha už tento v pátek, tentokrát pod širým nebem v přístavišti u Envelopy

V pátek 16. června se bude konat 14. vydání PechaKucha Night Olomouc. Organizátoři tentokrát spojili síly s kapitánem olomoucké lodi Kordulka a celá akce se odehraje v přístavišti Plavby Olomouc. Více než polovina prezentací bude představovat projekty spojené s Olomoucí.

Vzhledem k letnímu počasí, které aktuálně panuje se organizátoři rozhodli uspořádat následující vydaní PechaKucha Night pod otevřeným nebem. „Výběr místa konání nám moc času nezabral. Nábřeží řeky nabízí příjemné prostředí a nám se líbí, jakým způsobem Šimon Pelikán rozvíjí jeho potenciál. Open air akci jsme chtěli uspořádat už dlouho a tohle místo nám přišlo pro PechaKucha Night adekvátní,” komentuje organizátor Ondřej Čejka.

Kromě 11 prezentujících bude na programu i živá hudba. Kvůli pozdějšímu stmívání bude začátek prezentací posunutý na 21:30, proto organizátoři zahrnuli do programu i olomouckou kapelu FNUGFJERNER, která zahraje od 20:00. Kapela Fnugfjerner spadá do žánrové “škatulky” elektro-pop-jaz. Její tři členové se z Prahy a Slovenska přesunuli do Olomouce, kde spolu před několika lety začali hudebně tvořit.


FNUGFJERNER

Zhruba polovina prezentací představí projekty z Olomouce. Jedním z vystupujících je Tadeáš Žďárský, zástupce studentského spolku Udržitelný Palacký, který obecenstvo seznámí s aktivitami a smělými projekty spolku. Fanoušky cyklistiky a příznivce pohybu na kole bude zajímat prezentace Stano Čabana, ten představí růžová Rekola, která si můžete půjčit hned v několika městech v České republice včetně Olomouce.

Během večera zazní i prezentace spojené s architekturou a uměním. Olomoucké architektonické studio PAB představí architekt Jan Pospíšil a vystoupí i mladý sochař Matouš Lipus. Matouš dnes sice působí v Praze, ale Olomouc je jeho rodným městem. Zajímá se hlavně o současné projevy sochařského umění ve vztahu k veřejnému prostoru. Z olomouckých jmenujme ještě Divadlo Tramtarie, zástupce nově otevřeného hotelu a kavárny Miss Sophie’s i coworkingového centra Vault 42.


Matouš Lipus


Vault 42

„Více než polovina prezentací se bude týkat projektů, které vznikly v Olomouci. To je podle mě velmi pozitivní, nasvědčuje to tomu, že se Olomouc rozvíjí, že je tu prostor pro kreativní lidi,” dodává k výběru prezentujících Alžběta Smejkalová.

O ostravském festivalu Kamera OKO budou mluvit jeho organizátorky Adriana Bělešová a Gábina Knýblová, které pozvou na letošní ročník festivalu. Programový koncept festivalu je primárně zaměřen na úlohu kamery ve filmu, její podstatné využití v rámci vyprávění a její technické zdokonalování.

Kontroverzní projekt BunkerKunst je dílem studenta ateliéru sochařství na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, Ondřeje Bělici. Ondřej bude mluvit o tom, jaké využití v krajině mohou mít dnes již nefunkční bunkry.

Výběr prezentujících je v tomto vydání opravdu pestrý. Návštěvníci se mohou těšit i na příjemné prostředí přístavu Plavby Olomouc a živou hudbu. Nedostatek místa určitě nebude, každý, kdo si přinese deku nebo cokoliv jiného na sezení má místo jisté. Organizátoři vás rádi uvidí v pátek 16. června od 20 hodin v přístavu Plaveb Olomouc.

Více o události zde.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.