sobota 20. dubna 2024 Marcela

Galerie Šantovka představuje vývoj cyklistiky. Vystavuje více než 70 historických kol

V prostorách nákupní galerie Šantovka probíhá od začátku června unikátní výstava kol. Uskutečnila se u příležitosti výročí 200 let od vynálezu prvního kola zvaného velocipéd.

Více než 70 různých kol, která v průběhu minulých dvou století sloužila nejen jako dopravní prostředek, ale také pomoc při práci, nebo byla možností lepšího pohybu pro handicapované a dokonce hrála i ve filmech, je nyní k vidění v prostorách nákupní galerie Šantovka v Olomouci.

Výstava je rozprostřená po dvou patrech galerie Šantovka a je rozdělena do několika tematických sekcí. Ukazuje úplné počátky kola, tehdy zvaného velocipéd, kde mohou návštěvníci vidět ty nejstarší kousky. Je zde také tabule, kde je znázorněna evoluce kola od jeho vynálezu až do dneška. V další sekci zvané Kolo hvězdou filmového plátna jsou vystavena kola, která se objevila v českých filmech. Například skládačka ze snímku Jak dostat tatínka do polepšovny nebo kolo z období Postřižin.

Jedna z dalších sekcí představuje pracovní kola jako policejní, armádní či cukrářské. K vidění jsou také kola pro dámy a děti, vedle nich trojkolky a koloběžky a nakonec i tandemové kolo pro dva jezdce. V neposlední řadě výstava ukazuje také závodní kola různých typů a z různých dob. Kromě samotných strojů a informačních tabulí jsou na výstavě také prosklené vitríny s historickým cyklistickým vybavení, jako jsou světla, nářadí a náhradní díly. Exponáty budou k vidění do začátku července.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.