sobota 20. dubna 2024 Marcela

RECENZE: Auta 3 nadchnou nejen svým humorem

Když jsem se dozvěděl, že do kin přijde třetí pokračování oblíbené pixarovky Auta, neváhal jsem ani chvilku a hned si zapsal premiéru do kalendáře. Bezpochyby jde totiž o jednu z nejúspěšnějších animovaných sérií, kterou dnešní děti žijí.

Od doby, kdy přijela do kin první Auta, uběhlo už dlouhých jedenáct let. Ke mně se první film dostal s větším zpožděním, když se mi narodil syn a dorostl do „auťáckého“ věku. Nebudu lhát. Auta mě baví od samého začátku. Druhý film byl sice o poznání slabší, špionská vložka McQueenovi neslušela, ale i tak pobavil. Za to Auta 3, to je jiná káva. Podle mě ještě lepší než první díl.


Oficiální trailer k filmu

Už podle traileru jsem věděl, že vizuálně bude film na vyšší úrovni, než dva předchozí a opravdu to tak je. Na plátno se nádherně kouká. Co je ale ještě lepší, je samotný příběh. Blesk nám zestárl (i když vypadá pořád skvěle) a musí se potýkat s novou generací závodníků, kteří jsou mnohem lépe vybaveni, jsou rychlejší, drzejší, lepší. A Blesk se s tím nemůže srovnat.

Dostává se vlastně do role svého mentora z prvního filmu Hudsona Horneta, jehož odkazem je celý příběh protknutý. Jak a kdy skončit s kariérou? To je základní otázka filmu. Téma velmi živé a silné. Člověk jakoby před sebou viděl stárnoucí hokejové, fotbalové, tenisové, či jiné sportovní legendy, které najednou začnou v soubojích s mladšími kolegy krutě prohrávat a nechápou, jak je to možné. Kroutí hlavou, až ji nakonec v rozpacích sklopí.

To je samozřejmě rovina, které si všimne především dospělý divák. Děti zaujme spíše humor, ale i ten je v porovnání s předchozími díly jaksi dospělejší. Burákových vylomenin je méně, ale i tak malí diváci propukají v smích poměrně často.

Velmi potěší i to, že v české verzi filmu je citován Emil Zátopek, objeví se tu jméno Hany Zagorové nebo reklama na nové CD kapely Kryštof. Novinové titulky nebo reklamní bannery, které se ve filmu objeví, jsou taktéž v češtině. To sice začíná být standard, ale i tak palec nahoru.

Sečteno podtrženo. Nová Auta baví, a to opravdu hodně. Setkáme se starými známými, ale i s novými a neokoukanými tvářemi. Navíc musím ocenit vynikající lokality, do kterých se postupně McQueen dostává. Od hypermoderních tréninkových center k městečkům s prašnými cestami, která tak trochu připomínají americký Jih. Výborně.

Olomoucká Drbna hodnotí: 80 %

Čtěte více:

Autoři | Foto Youtube - CARS 3 - TRAILER # 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.