pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Olomoucké barokní slavnosti rozproudí první polovinu prázdnin

PR článek

Olomouc čeká pátý ročník barokních slavností. Od 7. do 30. července se můžete těšit na šest nově nastudovaných celovečerních programů s vynikajícími českými i zahraničními sólisty a činoherci. Na produkcích se vystřídá přes 70 profesionálních hráčů na historické nástroje.

Kromě divadelních představení pro vás budou nachystány welcome drinky v podobě výběrových rumunských vín, výstava historických opon a po vystoupeních bude k dispozici bar. Dále se mohou návštěvníci těšit na prohlídky města, speciální šestichodové barokní menu v restauraci Atmosphere a ubytovací balíčky.

Novodobé premiéry a ojedinělá interpretace kontratenoristů

Dramaturgie je z poloviny tvořena původními barokními seranatami a z poloviny neobarokními operami vytvořenými na historická libreta, jejichž původní hudba se nedochovala. Dvě serenaty pocházejí ze sbírky jaroměřického hraběte Questenberga. Il Natal di Giove jeho kancelisty Karla Müllera bude znít v novodobé světové premiéře. Rovněž La contesa de numi slavného neapolského skladatele Leonarda Vinciho, není běžně provozována. Opera byla složena pro přední neapolské zpěváky. Role Jupitera a Apollona jsou psané pro sopránové kastráty a budou na festivalu nastudovány ne zcela běžnými kontratenorovými sopranisty (Leandro Lafont, Filip Dámec). Podobně extrémně je obsazena i opera Lacrimae Alexandri Magni Tomáše Hanzlíka, která jako původně školská mravoučná hra neobsahuje ženské postavy. Přesto jsou v ní party všech hlasových poloh. Průvodcem tímto představením bude herec zvučného hlasu - Jan Přeučil.

Neobarokní opery olomouckých autorů a oblíbený Vivaldi

K tradičním titulům festivalu patří Hanzlíkův Endymio, kterého nově doplní ve druhé půli večera opera Yta innocens. Obě jsou komponované na barokní libreta nalezené v kroměřížském zámku. V roli Endymiona vystoupí na OBS poprvé kontratenorista Jan Mikušek a v roli nevinné Yty sopranistka Kristýna Vylíčilová. Z kroměřížského archivu pochází také libreto opery Coronide, o jejíž znovuvzkříšení se postaral olomoucký skladatel Vít Zouhar. Ve druhé části večera ji doplní pantomima ve stylu commedie dell´arte Harlekýnova dobrodružství v podání hostujícího Divadla Facka. Závěr festivalu bude patřit seranatě La Senna festeggiante Antonia Vivaldiho. Ta na OBS zazněla v roce 2015 ve zkrácené verzi. Nyní bude poprvé hrána v původním rozsahu ve dvou částech s přestávkou. O přestávce bude návštěvníkům každý večer k dispozici občerstvení na druhém nádvoří.

Vizuální zážitek díky unikátní replice divadla a barokních kostýmů

Všechny partitury uváděné na Olomouckých barokních slavnostech interpretuje Ensemble Damian. Soubor se dlouhodobě věnuje vizualizaci a aktualizaci barokních i soudobých oper. Vystupuje v originálních ručně vyrobených kostýmech, používá dobový stylizovaný herecký projev a v případě staré hudby kopie dobových nástrojů. Představení se budou odehrávat v zaskleném arkádovém nádvoří bývalého Jezuitského konviktu (nyní Umělecké centrum Univerzity Palackého).

 

Tisková zpráva | Foto FB Olomoucké barokní slavnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.