pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci dnes začínají Olomoucké kulturní prázdniny

Koncertem Václava Koubka bude dnes v Olomouci zahájen letošní ročník festivalu Olomoucké kulturní prázdniny, který do konce srpna nabídne 16 kulturních akcí. Hlavní hvězdou prázdninového programu je kanadská punkrocková kapela Billy Talent. Součástí přehlídky budou také koncerty domácích interpretů, vystoupení komika Lukáše Pavláska či cirkusu Levitare.

Hlavním pilířem programu jsou koncerty. "Snažili jsme se, aby skladba byla žánrově pestrá, ale taky prázdninově uvolněná a oddechová. Část vystoupení se uskuteční opět u Terezské brány, kde je v létě díky blízkým hospůdkám a jejich zahrádkám hodně živo. Takže muzika bude i příjemným bonusem k večernímu setkání a posezení s přáteli," uvedl Dušan Neumann z pořádající agentury.

U Terezské brány, kde budou veškeré koncerty zdarma, zahájí dnes večer festival písničkář s harmonikou Vašek Koubek a jeho bigbítová kapela. V následujících týdnech na letním pódiu vystoupí olomoucká bluesrocková skupina Bluesberg, litvínovský písničkář Xavier Baumaxa, brněnská kapela Zadáci, komik Lukáš Pavlásek a na závěr prázdnin brněnský klávesista a skladatel Roman Dragoun s kapelou His Angels.

Velké koncerty pořadatelé směřovali do areálu Korunní pevnůstky. "Doufám, že potěšíme fanoušky muzikálů společným vystoupením zpěvačky a herečky Yvetty Blanarovičové a zpěváka Kabátů Pepy Vojtka, kteří do Olomouce přijedou s jedinečným projektem The Best of Musicals. Zazní například skladby z West Side Story, The Cats, Drákuly, Hamleta nebo Angeliky," uvedl další z pořadatelů akce Pavel Vysloužil.

Na Korunní pevnůstce se odehrají také dvě největší akce festivalu, 17. srpna to bude koncert Stromboli, kapely založené v polovině 80. let kytaristou Michalem Pavlíčkem. Na začátku srpna zde vystoupí Billy Talent, kanadská punkrocková kapela z Toronta, která v létě absolvuje turné po evropských festivalech. Kanaďani zahrají hlavně skladby z loňského alba Afraid of Heights, které recenzenti řadí k tomu nejlepšímu, co kapela vydala, uvedli pořadatelé.

Kromě jednorázových akcí jsou součástí Olomouckých kulturních prázdnin také výstavy v galeriích Caesar a Mona Lisa na olomouckém Horním náměstí. Na dětské publikum jsou zaměřené dvě pohádky olomouckého Divadla Tramtarie, ale i působivé novocirkusové vystoupení žongléra, baviče a principála olomouckého Cirkusu Levitare Jana Hlavsy.

Festival Olomoucké kulturní prázdniny si klade za cíl oživit dění v krajském městě v letních měsících. Přehlídku letos olomoucká radnice podpořila částkou zhruba půl milionu korun.

Autoři | Foto FB Olomoucké kulturní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.