pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Knihy z červeného kostela nadobro zmizí, Věděcká knihovna postaví nový depozitář v Hejčíně

Dělníci v červenci zahájí stavbu nového depozitáře pro Vědeckou knihovnu v Olomouci (VKOL), jehož vybudování si bez započtení DPH vyžádá zhruba 92 milionů korun. Depozitář bude stát v městské části Hejčín a pojme 1,7 až 1,8 milionu svazků. Stavba je naplánována do konce roku 2018, řekl zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň.

Nový depozitář podle něj knihovně velmi pomůže, protože knihy nyní skladuje v několika budovách včetně bývalého kostela v centru Olomouce. „Místo na knihy máme ve stávajících objektech maximálně na dobu jednoho roku a rozšiřovat objem pronajatých prostor by bylo velmi neefektivní. Takto naopak budeme moci finančně nevýhodný pronájem opustit, především ale budeme moci fondy vůbec poprvé v historii knihovny přestěhovat do vhodných klimatických podmínek," uvedl Korhoň.

VKOL chce do nového skladu přesunout přibližně 1,25 milionu svazků, zbývající část kapacity depozitáře by měla sloužit jako rezerva do budoucna. Pozemek podle Korhoně navíc umožňuje dostavbu dalších skladových bloků, takže celková kapacita depozitáře by po rozšíření skladu mohla v příštích letech přesáhnout tři miliony svazků.

Stavba depozitáře bude financována z Integrovaného regionálního operačního programu. Budova bude stát na pozemcích Olomouckého kraje. Původní plány počítaly se stavbou čtyřpodlažního objektu, celkové náklady podle dotačních pravidel ale nesměly přesáhnout 123,3 milionu korun, takže projekt byl zredukován o jedno podlaží.

„Součástí objektu bude administrativní část s dostatečně velkým zázemím pro knihárnu a digitalizační a mikrografické pracoviště a především zcela nově koncipované a vybudované restaurátorské pracoviště s prostorem a moderním vybavením pro minimálně dva restaurátory," podotkl Korhoň.

Autoři | Foto VKOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.