čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomouc na čtyři dny pohltí španělská atmosféra. Přichází devátý ročník Colores Flamencos

Stejně jako každý rok letošní léto v Olomouci zpestří multižánrový festival Colores Flamencos. Festival nabídne mnoho zábavy v duchu horkokrevného Španělska. Colores Flamencos - to jsou taneční vystoupení, koncerty, gastronomické večery a samozřejmě galavečer. Ten letošní ovládnou hvězdy flamencového baletu Nuevo Ballet Español.

Letošní ročník je už devátý v pořadí a stejně jako v minulých letech se máte na co těšit. Za osm let Colores Flamencos navštívilo téměř 30 tisíc návštěvníků. Po největším vrcholu předešlých ročníků, vystoupení kytaristy Paco de Lucíi, v roce 2013, přichází opět výjimečný ročník. "Baletní představení si s sebou nese rovněž technicky náročné přípravy. Lidé si kolikrát ani neuvědomí, kolik za tím stojí práce. Vše chceme mít perfektně připravené a já věřím, že se nám to povede," uvedl ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Na vrchol festivalu, v podobě galavečeru, zbývá posledních 150 vstupenek. Není se čemu divit, protože hvězdné představení v podání Nuevo Ballet Español je velkým lákadlem. Diváci budou moci v sobotu 29. července zhlédnout virtuozně hudebně taneční představení jehož autory jsou dva španělští tanečníci a choreografové Ángel Rojas a Carlos Rodríguez. Po celou dobu vás uchvátí proudící energie, která bude doprovázet celé vystoupení. Na pódiu se objeví dva tanečníci a čtyři tanečnice spolu se šestičlennou kapelou. Představení se skládá z deseti scénických obrazů, v kterých se mísí různé flamencové styly.

Festival oživí celé město, protože jednotlivé akce budou probíhat na různorodých místech. V Divadle hudby například 28. července vystoupí herec Tomáš Hanák a kytarista Petr Vít. S poetickým pořadem Perlas Latinas propojí prózu, poezii a hudbu latinskoamerických autorů. O další koncert se postará barcelonská skupina Miramundo, která je poskládaná z hudebníků několika národností. Jejich tvorba je mixem španělské, mexické, italské a brazilské kultury. O tom, že se jedná o atraktivní uskupení není pochyb. Důkazem je například účast Miramunda na letošním festivalu Colours of Ostrava.

Pokud jste vášniví tanečníci a chtěli byste si zkusit zatancovat flamenco, tak je pro vás ideální workshop pro začátečníky, který proběhne během prvního večera. Lektorku vám bude dělat zkušená tanečnice Petra Pšenicová. Tato tanečnice se učila flamenco od největších mistrů přímo ve Španělsku. Zasvěcení příjmení Pšenicová zajisté neslyší poprvé. Na workshop se musíte zaregistrovat do 22. července.

Každoroční akci doplní i tradiční součást festivalu a to Španělská fiesta na Horním náměstí. Zde si budete moci dopřát výborné speciality a během toho namlsat i své oči a uši. "Colores Flamencos bez fiesty si nedokážu představit. Stala se z ní už tradice. Návštěvníci budou moci ochutnat typické španělské jídlo paellu, která je symbolem jejich gastronomie," řekl Šebesta. Fiesta ale nebude jenom o jídle. Doplní ji i taneční představení a hudební vystoupení kapely No Seas Perro a Bagarovci pod vedením otce známé zpěvačky Moniky Bagárové. Jak se tančí dětské famenco vám ukážou malí tanečníci pod vedením Petry Pšenicové.

V hotelu NH Collection Olomouc Congress budou rovněž po celé tři dny probíhat Dny španělské gastronomie. Zde milovníci jídla naleznou nejrůznější speciality připravované podle originálních receptů a surovin.

Vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal nebo osobně v Informačním centru na Horním náměstí v Olomouci. Všechny potřebné informace o festivalu naleznete na stránkách Colores Flamencos a na Facebooku.

Autoři | Foto Colores Flamencos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.