pátek 29. března 2024 Taťána

Shakespeare po roce opět navštíví Olomouc. Divadelní festival tentokrát proběhne na Konviktu

Příští týden proběhne v Olomouci druhý ročník divadelního festivalu Olomoucké shakespearovské léto. Pořádající Divadlo Tramtarie zahraje kabaret a společně s herci z Moravského divadla Olomouc předvedou sérii vtipných stand-up výstupů.

Parkány v olomouckém Konviktu ožijí příští týden atmosférou her Williama Shakespeara. Postará se o to divadelní festival Olomoucké shakespearovské léto v podání herců Divadla Tramtarie. Přehlídka se uskuteční podruhé, loni měla premiéru na nádvoří olomoucké radnice. Návštěvníci se mohou těšit na inscenaci Kabaret nahatý Shakespeare a spisovatel se stane hlavním námětem také stand up výstupů Herci Na ležáka.

"Festival pořádáme hlavně proto, že venkovní představení má zcela jinou atmosféru. Tentokrát ho pořádáme na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého, kde je hodně zeleně. Bude to nesrovnatelný zážitek. Výhodou je navíc to, že je zde mnohem větší kapacita než v divadle na představení. V Konviktu počítáme s kapacitou kolem 230 míst," uvedla Němečková.

Přehlídka bude 22. až 24. srpna, vévodit jí bude divácký hit Kabaret nahatý Shakespeare, jenž se s nadsázkou a humorem věnuje pěti nejznámějším shakespearovským tragédiím. Inscenaci uvede Tramtarie dvakrát, 23. a 24. srpna. "Kabaret nahatý Shakespeare hrajeme necelé dva roky, na festivalu bude mít již 80. reprízu. Je o ni stále obrovský zájem, je to inscenace, která je vyprodaná i dva měsíce dopředu," uvedla Němečková. Na festivalu zástupci divadla pokřtí také nové CD s písničkami z této inscenace.

Novinkou bude uvedení představení Herci Na ležáka. Během stand-up výstupů se představí jak herci pořádajícího Divadla Tramtarie, tak herci Moravského divadla Olomouc. "Půjde o vtipné výstupy herců na aktuální téma, tentokrát to bude téma Můj Shakespeare. Diváci budou moci spatřit herce tak, jak je neznají, v úplně jiných rolích. Půjde o neopakovatelný zážitek, jinde a jindy už takto vidět nebudou," doplnila Němečková.

V pořádání festivalu Olomoucké shakespearovské léto hodlá Divadlo Tramtarie pokračovat. Zástupci divadla plánují, že pro příští sezonu přichystají novou inscenaci přímo na míru přehlídky. Festival samotný by se poté mohl také prodloužit, doplnila Němečková.

Olomouc čeká o týden později, od 25. srpna do 2. září, ještě jeden divadelní festival pod širým nebem. Půjde o Moravské divadelní léto, které pořádá Moravské divadlo Olomouc. Herci se představí nejen v Olomouci, ale zamíří i na fort do Křelova a na zámek v Čechách pod Kosířem. Premiéru pod širým nebem bude mít inscenace tragikomedie Woodyho Allena Central Park West a uvedena bude i činohra Robin Hood.

Autoři | Tisková zpráva | Foto divadlotramtarie.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.