čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Expozice času ve Šternberku láká na historii hodin, ale i na glóby a orloje

PR článek

Expozice času ve Šternberku se nachází v samotném centru města. Budovu s bohatou historií, kde kdysi sídlilo například vězení a mučírna, nyní zaplňují historické hodiny, interaktivní monitory a expozice věnovaná právě času. Na malou chvíli jsem se ponořil do výkladu mé průvodkyně, kterou mi byla vedoucí expozice Kateřina Šmídová. Milou odměnou mi bylo načerpání nových vědomostí a pochopení toho, co vlastně čas znamená a to v mnoha rovinách.

V budově, která má deset sálů a více než 250 exponátů, mě přivítala Kateřina Šmídová, která se zde stará o chod expozice a zároveň také provádí návštěvníky. Naši první zastávkou byl vstupní sál věnovaný vesmíru, který jak jsem vzápětí pochopil, se neodmyslitelně váže k času. Při vstupu do místnosti mě ohromil model Stonehenge. Za ním, přesně uprostřed, svítilo slunce, jakožto hlavní středobod sluneční soustavy. Po stranách jsem mohl zahlédnout Měsíc společně s planetou Zemí. "Když návštěvníci pozvednou hlavu vzhůru, tak se mohou ponořit do nekonečného vesmíru," říká Kateřina Šmídová během toho, co ukazuje na stropní projekci hvězdných mlhovin. Nejmenší návštěvníci zde také mohou upevnit své znalosti pomocí interaktivní hry, díky které pochopí, jak vypadá a funguje sluneční soustava. V první místnosti jsem tak měl možnost pohlédnout na ojedinělý vztah vesmíru a času a pochopit jej.

Přecházíme do další místnosti, které dominuje socha Julia Caesara. Římský vojevůdce je zde umístěn proto, že byl zakladatelem Juliánského kalendáře. V dnešní době je pro nás sjednocený kalendář samozřejmostí, ale ne vždy tomu tak bylo. Dozvěděl jsem se, že před nynějším Gregoriánským kalendářem bylo mnoho jiných. Sekci s kalendáři bychom měli za sebou, ale co hodiny? "Na ty přichází řada v dalším sále, kde můžete vidět nejstarší sluneční hodiny nebo intervalové hodiny, které neodmyslitelně patří k počátkům vývoji hodin" odpovídá na mou otázku průvodkyně Kateřina. Zároveň se dozvídám zajímavou věc. Přesýpací hodiny nebyly plněny pískem, jak jsem si původně myslel, ale jemně rozdrcenými skořápkami.

V posledním sálu přízemí mě čeká místnost myslitelů, tak ji tady pracovně říkají. Na stěnách jsou zvěčněny citáty velkých myslitelů, kteří o čase přemýšleli ve své době takříkajíc nadčasově. Uprostřed pod jabloní sedí Newton a přitom se dívá na spadlé jablko, přičemž vymýšlí zcela zásadní teorii relativity, není tedy divu, že byl zvěčněn právě zde. Díky výkladu od Kateřiny se místy opravdu cítím jako v dávných dobách. Při vysvětlování jednotlivých tezí velkých myslitelů se jí lesknou oči radostí a je ve svém živlu. Pomalu se přesunujeme do druhého patra, kde na mě čekají krásné hodiny ze všech koutů světa.

Ještě předtím si ale poslechnu světoznámé skladby zahrané na kostelní zvony. Celkem 288 skladeb si můžete poslechnout ve speciálních sluchátkách, která jsou zde umístěna. Sundávám si sluchátka a s úžasem se jdu podívat blíž k nádherným hodinám. Jedny jsou krásnější než druhé, už jenom kvůli tomu stojí za to navštívit Expozici času ve Šternberku.

Tím, jak postupujeme do dalších místností, cestujeme časem a dostáváme se až do současnosti. Přes GPS navigaci, Hubbleův teleskop a elektronické hodiny se dostáváme až k modelu atomových hodin, které jsou nejpřesnějším měřičem času na světě. Díky dopoledni, které jsem strávil v Expozici času, tak na konci cesty konečně chápu pojem "čas" v nejširším slova smyslu.

Návštěvu Expozice času ve Šternberku bych doporučil všem věkovým kategoriím. Budovu si můžete projít buďto sami bez komentáře, nebo s průvodcem, který vám rád odpoví na všechny otázky. Při zájmu o komentovanou prohlídku je však lepší objednat si ji dopředu. Pro nejmenší návštěvníky má expozice připravenou bohatou nabídku animačních programů, kterou využívají zejména základní a mateřské školy. Děti se tak díky interaktivnímu programu dozví spoustu zajímavostí a doplní tak své znalosti ze školních lavic.

Historická budova v sobě skrývá malé překvapení, o kterém mnoho lidí nemá tušení. V podkroví najdete velkou konferenční místnost, kde se dokonce už několikrát pořádaly svatby. "Lidé u nás pořádají rodinné oslavy, svatby, nebo různé přednášky a konference. Málokdo ví, že Expozice času má k dispozici tyto útulné prostory, které pronajímáme veřejnosti," uzavírá naši schůzku Kateřina Šmídová. Více informací o Expozici času ve Šternberku najdete na webových stránkách.

 

Autoři | Foto Patrik Kozlík, archiv Expozice času Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.