pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Druhý ročník festivalu Řeka má duši nabídne křest nové lodi a divadlo na vodě

Druhý ročník dvoudenního festivalu Řeka má duši začne v sobotu 9. září. Ponese se ve znamení vzpomínky na dvacetiletou vodu, která v roce 1997 ochromila velkou část Olomouce. Podobně jako loňský rok čeká i letos veřejnost program určený dětem i dospělým.

Návštěvníci se mohou těšit na scénické představení na vodě, křest lodi, koncerty a doprovodné akce. Organizátorem akce je Šimon Pelikán.

Divadlo na vodě a křest nové olomoucké lodi

V sobotu 9. září od 16:00 proběhne slavnostní křest nové lodi, která v srpnu rozšířila plavební park Plaveb Olomouc. Za účasti nejvyšších představitelů města (primátora doc. Mgr. Antonína Staňka, Ph.D. a hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka), tvůrců, zástupců povodí řeky Moravy i kněze se veřejnost dozví jméno, jenž trup lodi ponese, i důvod jeho výběru. Festival jako takový začne v přístavišti už od 14:00 a bude trvat přibližně do 18:00.

Následující den, v neděli 10. září, doprovodné programy pokračují. Ve 21:00 vypukne hlavní divadelní představení. Herci, tanečníci a artisté budou vystupovat na speciálním plovoucím jevišti umístěném uprostřed řeky, vytvořeném speciálně pro tuto příležitost. Kapitán Šimon Pelikán a jeho Ololoď Kordulka ve spolupráci se spřáteleným divadlem Tramtárie přichystali po úspěšné loňské premiéře další jedinečné divadelní představení. To se opět odehraje přímo na hladině řeky Moravy.

Organizátor festivalu, Šimon Pelikán, uvádí: „Celkově se do projektu zapojí přes dvě desítky umělců z celé republiky, mezi nimiž nebude chybět například mistryně Evropy v šátkové akrobacii Lucie Kurnická nebo baletka Moravského divadla Daniela Hanelová, či úspěšná olomoucká tanečnice Michaela Bartková.“

Oproti loňskému ručníku se představení neodehraje v kamenném korytě řeky Moravy z 18. století, ale na nábřeží u přístaviště Plaveb Olomouc (Šmeralova 12), kde budou probíhat i doprovodné akce. Loňský ročník navštívilo přibližně 2 tisíce diváků a vzhledem k tomu, že letos se očekává diváků ještě více, rozhodli se organizátoři pro místo s větší kapacitou, bude postavena i tribuna. K dispozici budou stánky s občerstvením. Vstupné je dobrovolné.

Tisková zpráva | Foto Jan Andrash

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.