sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO: Poslední dlaždice je na místě. V Šantovce lidé dotvořili velký obraz, skládá se z 1600 částí

Ze 1600 dlaždic se skládá rozměrná kolektivní malba, která nově zdobí stěnu nákupního komplexu Šantovka nedaleko historického centra Olomouce. Nevšední umělecké dílo bylo dokončeno dnes nalepením poslední dlaždice.

Koláž z děl od světoznámých autorů, jako jsou Pablo Picasso, Andy Warhol, Salvátor Dalí, Edvard Munch či Leonardo Da Vinci, měří na délku 64 metrů a vysoká je čtyři metry. Lidé, kteří se na tvorbě koláže podíleli, zakoupením dlaždice přispěli na útulek pro psy a kočky v Olomouci.

„Každý, kdo se zapojil, dostal na papíře předlohu, kterou se snažil co nejvěrněji namalovat na desku o rozměrech 40 krát 40 centimetrů. Jednotlivé čtverce byly označeny a měly přesně svoje místo. Postupně jsme je lepili na zeď naproti Art Studiu a vznikl velkolepý obraz z rukou návštěvníků Šantovky," řekl dnes novinářům Marcel Hubáček z Art Studia Galerie Šantovka, které s nápadem vytvořit obří koláž přišlo.

Ruku k dílu přiložily nejen rodiny, ale malovat přicházeli také školáci, pracovní a sportovní kolektivy či známé osobnosti. Akci podpořili také zahraniční návštěvníci například z Nového Zélandu, Japonska, Austrálie, Kanady, Číny, Německa nebo Anglie. Zájemci malovali na cementotřískové desky olejovými barvami. Cena jedné desky byla symbolických 100 korun a celý výtěžek dostane olomoucký psí útulek.

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.