pátek 29. března 2024 Taťána

Sluňákov se ponoří do bylinkového opojení

Umí vyléčit bolístky, provonět prádlo nebo udělat někoho krásnějším. Zdobí okenní parapety, balkóny nebo zahrádky. Ano, správně, řeč je o bylinkách. Do opojné vůně léčivých rostlin se předposlední zářijovou sobotu od 9,30 hodin zahalí Dům přírody Litovelského Pomoraví – Centrum Sluňákov v Horce nad Moravou.

Děti si bylinky zažijí téměř všemi smysly. Nosy budou moci bořit do zelených trsů a poznávat, jak která bylinka voní. Chuťové pohárky se pomějí při přípravě bylinkové limonády. Ostříží zrak bude potřeba při hledání ztracených bylinek na zahrádce. Domů si děti odnesou vlastnoručně vyrobenou bylinkovou sůl a také zasazené semínko léčivé bylinky.
„Kromě řady hravých a tvořivých stanovišť se návštěvníci mohou těšit na maňáskové divadélko Sluníčko z Prostějova. Program také doplní rukodělná stanoviště, kde si každý bude moci vyrobit jednoduchou dřevěnou hračku nebo šperk z korálků. Lidé si budou moci zakoupit bylinkové Báťkovy sirupy z Olomouce nebo přírodní mýdla z Litovle“ dodává Martina Kelarová, koordinátorka dne pro veřejnost. Voňavou atmosféru podtrhne spousta dobrého jídla a pití.
Vstup na akci je zdarma, díky podpoře Státního fondu životního prostředí České republiky a Ministerstva životního prostředí.

Sluňákov je obecně prospěšná společnost nabízející prožitky a poznání, které rozvíjejí uctivý vztah člověka k přírodě i k sobě samému. Sluňákov vznikl a rozvíjel se díky podpoře Statutárního města Olomouce od roku 1992. Dnes nabízí své aktivity pro školy, učitele, rodiny s dětmi a další širokou veřejnost v moderním nízkoenergetickém domu na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví v Horce nad Moravou. Dům obklopuje unikátní přírodní galerie s názvem Dům přírody Litovelského Pomoraví, kde mohou návštěvníci i účastníci programů prožívat nevšední zážitky setkání s lužní krajinou.

Tisková zpráva | Foto FB Sluňákov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.