úterý 16. dubna 2024 Irena

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kostel sv. Mořice rozezní varhany. Bachův varhanní koncert ve čtvrtek zavítá do Olomouce

PR článek

Varhanní koncert Petra Rajnohy nabídne Olomoučanům 5. října od 19 hodin festival Bachův varhanní podzim. Tématem osmého ročníku této oblíbené akce jsou „Barokní dialogy“.

Varhany v olomouckém kostele sv. Mořice jsou známé svou velkolepostí. Petr Rajnoha, ředitel opavské církevní konzervatoře, využije možností tohoto mohutného nástroje a nabídne program, v němž čtyři skladby Johanna Sebastiana Bacha vstoupí do dialogu se čtyřmi romantickými skladateli. „Uslyšíme francouzský styl hry ve varhanní verzi biblické básně Nigra sum sed formosa (Černá jsem, a přece půvabná) od Marcela Duprého,“ uvedla Barbara Maria Willi, dramaturgyně festivalu. „Následují němečtí romantikové: Johannes Brahms, který užívá bachovskou formu chorálových variací, a Robert Schumann, který imituje matematický způsob Bachovy kompozice v kánonu,“ podotýká Willi. Petr Rajnoha vybral také českého reprezentanta romantismu Josefa Kličku, o kterém dlouhá léta bádal. Jeho poutavá sonáta tvoří důstojnou tečku za atraktivním, pestrým a závažným programem.

Petr Rajnoha studoval hru na varhany v Paříži, v Brně a v Praze. Absolvoval také stáž v Lyonu u Jeana Boyera. Zaznamenal řadu úspěchů na mezinárodních soutěžích: na soutěži Pražského jara (kde získal mimo jiné cenu za nejlepší interpretaci soudobé české skladby a cenu za nejlepší provedení varhanního díla z hlediska historické praxe), na soutěži ARD v Mnichově a na dvou významných soutěžích v Německu – v Gelsenkirchenu a Norimberku. Pro Český rozhlas nahrál řadu snímků na historické nástroje. Je zván na české i evropské hudební festivaly, účinkoval s významnými orchestry (Českou filharmonií, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Brno ad.). Nahrál kompletní varhanní dílo Josefa Kličky. Od roku 2014 je ředitelem Církevní konzervatoře Opava.

Tématem letošního osmého ročníku festivalu Bachův varhanní podzim jsou „barokní dialogy“: dialogy mezi generacemi, mezi zeměmi a mezi žánry. Mladý, tvořivý a originální festival je místem, kde lze v září a říjnu nabít vnitřní baterie…


Více informací na www.bachuvpodzim.cz

Základní vstupné: 190,-, zlevněné vstupné (senioři 65+, děti 6-15 let, studenti – ISIC, ZTP): 150,-.

Předprodej na GoOut a v síti Ticketstream. Vstupenky budou v prodeji také na místě před koncertem. Místa nejsou číslována.


Zbývající říjnové koncerty festivalu:

1. 10. Nové město na Moravě, Brno Baroque Trio

4. 10. Brno, Hans Fagius (varhany)

5. 10. Olomouc, Petr Rajnoha (varhany)

7. 10. Jihlava, Barbara Lorenc (varhany)

8. 10. Doubravník, Jaroslav Tůma (varhany)

11. 10. Pardubice, Cristian Gutiérrez (barokní kytara)

12. 10. Zelená hora, Cristian Gutiérrez (barokní kytara)

13. 10. Zlín-Štípa, Pavel Černý (varhany)

14. 10. Hejnice, Pavel Svoboda (varhany)

15. 10. Brno, BaRock Quartet: Michal Žáček (saxofon), Boris Urbánek (klávesy), Petr Vavřík (baskytara), Zdeněk Kluka (bicí)

29. 10. Brno, Sofia Mavrogenidou (flétna), Barbara M. Willi (cembalo)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.