sobota 20. dubna 2024 Marcela

KULTURNÍ PŘEHLED: Divadlo ze Slovenska, dlabání dýní, koncerty a netradiční filmy

Pokud jste milovníci dýní, tak si v Kojetíně přijdete na své, ať už je rádi jíte nebo zdobíte. V týdnu pak můžete vyrazit na divadlo ze Slovenska, hravý film s Vladimírem Menšíkem nebo krále lidových písní Jožku Černého. Pro fanoušky metalu zahraje kapela Dymytry.

Sobota 21. 10.

Dýňová slavnost

Náměstí republiky, Kojetín, 14:30

Ta pravá podzimní atmosféra čeká na náměstí v Kojetíně, kde proběhne Dýňová slavnost. Na programu je samozřejmě vyřezávání dýní, ale také tvořivé dílny, soutěže pro děti, malování na obličej a podzimní čarování. Pro děti je připraven hřejivý lektvar zdarma a k chuti přijdou dýňové speciality i dorůtky na grilu. S sebou si nezapomeňte vzít podzimní kostým, nůž a lžíci na vydlabávání. Dýni dostanete u vstupu.

Neděle 22. 10.

Fenomén Bruno Gröning

Hotel Elegance, Šumperk, 13:00

V Šumperku budek vidění dokumentární film o učení Bruna Gröninga, které spočívá v pomoci a uzdravení přirozenou cestou. Popisuje rok 1948, kdy tisíce lidí, kteří chtěli být uzdraveni, proudili do vestfálského Herfordu. Podobná situace se opakovala i na jiných místech, kdy lidé zubožení válko putovali za zázračným léčitelem, který byl jejich poslední nadějí a který dokázal neuvěřitelné.

Pondělí 23. 10.

Artedu | Sexposed

Lékařská fakulta UPOL, 17:00

V pondělí proběhne v prostorách Lékařské fakulty Univerzity Palackého vernisáž výstavy Sexposed. Tato putovní výstava se koná jako součást multižánrového projektu, jehož ústředním motivem je uchopení tématu lidské sexuality, tělesnosti, fyzické zranitelnosti a nemoci, zvláště pak v souvislosti s otázkou HIV. Současně výstava poukazuje na reflexi mezilidských vztahů, sociální aspekty dané problematiky a prevenci, které s námětem úzce souvisí.

Úterý 24. 10.

Happy end | Art Klub

Kino Metropol, Olomouc, 20:00

Happy end je zajímavou filmovou hříčkou režiséra Oldřicha Lipského s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli. Tento experimentální snímek je natočen pozpátku, vyprávěn je ovšem ve správném pořadí. Řezník Frydrych se tak rodí po popravě gilotinou a dětství tráví v lyceu - vězení. Po příchodu domů si sestaví svou rozčtvrcenou manželku a začíná žít život, který mu přináší nejedno překvapení.

Středa 25. 10.

Nové divadlo Nitra: Anna Franková

Divadlo hudby, Olomouc, 19:00

V Divadle hudby Muzea umění Olomouc předvede slovenský soubor Nové divadlo v Nitre své zpracování zpracování Deníku Anny Frankové. Ten je příběhem třináctileté židovské dívky, která se se svou rodinou ukrývala za druhé světové války a zapisovala vše, co se kolem ní dělo. Představení bude uvedeno v rámci Dnů židovské kultury.

Čtvrtek 26. 10.

Jožka Černý s cimbálovou muzikou

Kulturní dům Šternberk, 18:00

Zpěvák Jožka Černý je zcela právem označován za českého krále lidových písní. V minulém roce oslavil neskutečných sedmdesát let na jevišti. Během své kariéry natočil na 30 alb, získal zlatou i platinovou desku a prodal několik milionů nosičů. Ve svém repertoáru má na 10 000 písní a ve čtvrtek budete mít možnost, si některé z nich připomenout.

Pátek 27. 10.

Dymytry: Svijany Tour 2017

Dance Club Žumpa, Zábřeh, 20:00

Česko-ruská metalová kapela z Prahy vystoupí v pátek v Zábřehu. Kapela hraje od roku 2004 a svůj styl označuje za Psy-core. Svou image mají založenou na predátorských maskách z dílny Národního divadla. U fanoušků jsou oblíbeni zejména pro své mohutné kytarové riffy, melodické refrény a sugestivní zpěv.

Autoři | Foto pixabay.com; livingflow.net; citybee.cz; mubi.com; novedivadlo.sk; severni-morava.cz; wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.