pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké muzeum představí atmosféru doby za 1. světové války

Desítky uniforem, zbraní, ale i dobových snímků a předmětů z každodenního života doprovází novou výstavu Vlastivědného muzea v Olomouci zachycují atmosféru první světové války. Expozice dostala název Tváře Velké války a klade si za cíl přenést návštěvníky do doby před sto lety. Zájemci se mohou projít zákopem, nahlédnout do útrob lazaretu nebo se podívat na válečné události pohledem z periskopu. Výstava bude otevřena do konce ledna.

"Chtěli jsme vytvořit atmosféru, vrátit návštěvníky všech generací zhruba o sto let zpátky. Všechny předměty na výstavě jsou přísně dobové. Šlo nám o přiblížení doby a naladění návštěvníků," řekl dnes novinářům kurátor výstavy Karel Podolský.
   

Expozice zachycuje všechny zbraně, které armády v Evropě ale i mimo Evropu ve válce používaly. Její součástí je i sbírka plynových masek všech zúčastněných armád, které byly kvůli výstavě zrekonstruovány. "Největším tahákem z mého pohledu jsou originální dobové uniformy důstojníků, ale i poddůstojníků a běžných vojáků především rakouské armády," řekl kurátor.
   

Věci na výstavu odborníci zajišťovali 1,5 roku a na samotné expozici pracovali několik měsíců. Exponáty získali od muzeí i od soukromých sběratelů. Návštěvníkům budou k dispozici periskopy, ve kterých se promítají dobové fotografie. Nahlédnout mohou do vojenského lazaretu, přečíst si budou moci polní poštu. Vystaveny jsou i potravinové lístky, peníze či úmrtní lístky, ale i ojedinělé dobové tablo obětí ze Šternberka.
   

Výstava připomene i návštěvu posledního rakouského císaře Karla I. v Olomouci, který zavítal do města 16. prosince 1917. Právě jeho postava výstavní projekt ve čtvrtek symbolicky otevřela.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.