pátek 29. března 2024 Taťána

Podzimní festival duchovní hudby rozezní chrámy v Olomouci

Olomoucké kostely a chrámy rozezní od neděle koncerty duchovní hudby. Letošní ročník Podzimního festivalu duchovní hudby má na programu pět koncertů, na kterých vystoupí špičkoví domácí i evropští hudebníci. Hudební přehlídka se poprvé v historii přesune i do prostor kostela svaté Kateřiny, koncerty budou moci lidé navštívit také v dómu svatého Michala, v chrámu svatého Mořice či v Klášterním Hradisku, řekla dnes ředitelka festivalu Dobromila Hamplová.

"Smyslem festivalu je prezentovat město Olomouc, ale i jeho památky. Veškeré koncerty se konají v olomouckých chrámech, přičemž každý z nich se odehraje v jiném. Letos poprvé budeme mít koncert v kostele svaté Kateřiny, který málokterý Olomoučan zná," uvedla ředitelka festivalu.
   

Dramaturgie letošního ročníku se soustředila na českou hudbu, odkazuje přitom na to, že letošní rok byl vyhlášen Rokem české hudby. Úvodní koncert v dómu svatého Michala tak bude věnován Antonínu Dvořákovi, během přehlídky zazní i skladby například Bohuslava Martinů. Opomíjet však nebude festival ani světovou produkci. Zazní tak i díla Wolfganga Amadea Mozarta, rakouského skladatele Antona Brucknera či italského skladatele Gregoria Allegriho.
   

Do Olomouce na přehlídku dorazí například host letošního Pražského jara, komorní sbor Martinů Voices, ale i interpreti ze zahraničí. Například ukrajinského pěvce Tarase Štondy, který v tuzemsku bude vystupovat ojediněle. Patřit mu bude v pořadí čtvrtý koncert v barokním sále Klášterního Hradiska. Jeho jméno se objeví i na závěr přehlídky 12. října v chrámu svatého Mořice, kde vystoupí s ruskou pěvkyní Veronikou Džioevovou. "Na programu zazní nejproslulejší duchovní dílo Antona Brucknera hymnus Te
Deum a novodobá česká premiéra díla Camille Saint-Saënse Requiem pro sóla, sbor a orchestr," d
oplnila Hamplová.
   

Podzimní festival duchovní hudby vznikl v roce 1994. Záštitu nad ním od počátku převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Bližší informace lze nalézt na stránkách www.podzimni-festival.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.