pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký kraj příští rok poskytne pět milionů Kč na cyklostezky

Olomoucký kraj příští rok vyčlení pět milionů korun na stavbu a opravu cyklostezek. Finanční příspěvek mohou získat města, obce i mikroregiony, které investují do rozvoje cyklistické dopravy, sdělil ČTK hejtmanův náměstek Alois Mačák (ČSSD).

   "Hlavním záměrem této podpory je zvýšení bezpečnosti cyklistické dopravy a zlepšení dopravní obslužnosti. Kolo se stává stále oblíbenějším dopravním prostředkem nejen při turistice, ale i při cestě do zaměstnání či do škol," uvedl Mačák. Při schvalování žádostí o dotace bude hejtmanství podle Mačáka posuzovat přínos projektů pro zvýšení bezpečnosti cyklistické dopravy, finanční náročnost stavby, intenzitu cyklistické dopravy či nehodovost. Do výstavby cyklostezek v posledních letech investuje s pomocí krajských a evropských dotací například Olomouc, ve které je zhruba 60 kilometrů cyklostezek. V letech 2006 až 2010 město vybudovalo zejména kvůli problémům s výkupy potřebných pozemků jen jednu cyklostezku. Město se však věnovalo přípravě nových projektů, které zahájilo v minulém volebním období. Za poslední čtyři roky bylo v Olomouci postaveno 15 kilometrů cyklistických tras.

Peníze na budování cyklostezek poskytuje Olomoucký kraj od roku 2004. Od doby vzniku programu poskytlo hejtmanství obcím více než 73 milionů korun a přispělo k výstavbě 80 úseků cyklostezek v celkové délce 84 kilometrů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.