čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucký majáles bude letos inspirován komiksem a superhrdiny

Komiksové superhrdinové se stanou hlavním tématem letošního majálesu olomouckých vysokoškolských studentů. Motiv se podle pořadatelů promítne v průvodu, výzdobě i v soutěžích. Tradiční studentský svátek přinese kromě korunovace krále na Horním náměstí či průvodu v maskách městem koncerty a divadelní představení. Uskuteční se 6. května a jeho centrem se stane areál Korunní pevnůstky a přilehlé Bezručovy sady. Jméno letošního krále zatím pořadatelé tají.

"Majáles se letos inspiruje komiksem a superhrdiny. Chtěli jsme tímto tématem navázat na velkou výstavu Káji Saudka v Olomouci, je to navíc i dobré téma do průvodu, výzdoby, pro filmy i divadla," řekl hlavní koordinátor oslav Ondřej Martínek. Téma komiksů se odráží i v soutěžích. Vyhlášeno je například klání o nejlepší komiks na téma Superstudent či nejlepší komiksovou masku v průvodu. Chystá se "superhrdinská akademie", na které se podílí všech osm fakult univerzity. Každá z nich si připravila disciplínu, v níý budou moci zájemci prokázat své superschopnosti.

Oproti loňsku se většina doprovodného programu přesune do Bezručových sadů. Návštěvníci tam najdou outdoorové aktivity, desítky stánků studentských a neziskových organizací, open air čajovnu, šapitó se soutěžemi či celodenní silent disco. K dispozici budou lanové překážky, prostor dostanou začínající kapely a odvážlivci budou moci vyzkoušet létající kolo. Program
majálesu je naplánován i na nádvoří Tereziánské zbrojnice, které bude tentokrát patřit divadlu a večer se promění v improvizované letní kino promítající filmy s komiksovou tematikou. 

V areálu Korunní pevnůstky chystají pořadatelé dvě hudební scény. Hlavní program zahájí a ukončí české kapely Kieslowski a Tata Bojs. Zahrají i slovenští rockeři From Our Hands, polští králové vintage diska a elektroniky Fair Weather Friends a britská trojice The Feud. Druhá scéna bude patřit mladým studentským a olomouckým kapelám. Majálesový program bude i v hudebních klubech S-cube a Metro Chill Out Club, hospodu U Magora nebo Jazz Tibet Club.

Loni se stal olomoucký majáles součástí oslav 440 let od založení Univerzity Palackého. Navštívilo je více než 10.000 lidí. Korunu majálesového krále si nasadil první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab. Na trůně se před ním vystřídal v minulosti například již Allen Ginsberg, Josef Škvorecký či fotograf Jindřich Štreit. (ČTK)
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.