čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Česko zažilo nejteplejší den v roce, v Olomouci bylo naměřeno 34 stupňů

První srpnový den byl prozatím nejteplejším dnem v letošním roce. Nejvíce stupňů v ČR naměřili ve Stankově na Domažlicku. Zde meteorologové naměřili 37,3 stupňů Celsia. Olomouc se držela o krok zpátky s 34 stupni. Celorepublikový rekord ale odolal.

Místní teplotní rekordy v úterý padly, nebo byly vyrovnány na 35 ze 145 meteorologických stanic měřících přes 30 let. Odolal ale celorepublikový rekord naměřený v roce 1994, který činí 39,2 stupně. 

Některá města, jako například Brno či Zlín, kvůli vysokým teplotám začala s kropením ulic v centrech. Na počasí reagují také firmy, především pak ty, na jejichž provozech se pracuje při vysokých teplotách. Třeba zaměstnanci slezských hutí mají v době veder častější přestávky, střídají se v kratších intervalech a také jim firmy poskytují větší množství nápojů. Teplota v hutích v létě často vyšplhá až na 50 stupňů Celsia.

Vedra zvyšují rovněž spotřebu elektřiny. Domácnosti totiž ve větší míře využívají klimatizace nebo filtraci vody v bazénech. Proti zimnímu období je ale i tak spotřeba stále nízká. Výrazně roste také samotná poptávka po nástěnných klimatizacích mezi vlastníky bytů a rodinných domů. Podle odhadu společnosti Samsung má klimatizaci deset až 15 procent bytů a domů v ČR.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.