úterý 19. března 2024 Josef

První bitva po volbách mezi opozicí a radními započala. Přou se o nájemné za vodovody

O možnost zvýšit nájemné za vodohospodářskou infrastrukturu v Olomouci, kterou provozuje Moravská vodárenská ze skupiny Veolia, se přou zástupci radniční koalice s částí opozice. Zatímco opoziční hnutí ProOlomouc tvrdí, že město může nájemné bez obav z dopadu na cenu pitné vody zvýšit o desítky milionů korun ročně a peníze investovat do oprav vodovodů a kanalizací, tak podle radních by po takovém rozhodnutí vodné a stočné výrazně zdražilo. Moravská vodárenská má v Olomouci vodohospodářskou infrastrukturu pronajatou do roku 2030.

Předseda ProOlomouc Tomáš Pejpek řekl, že ministerstvo financí dalo radnicím před dvěma lety do rukou právní nástroj, aby společnosti jako Veolia nečerpaly z tuzemského vodárenství nepřiměřené zisky. Dříve si podle něj brali provozovatelé zisk i z majetku, který nebyl jejich, tedy z pronajaté infrastruktury, nyní to už není možné bez souhlasu vlastníka infrastruktury. „Olomouc potřebuje, aby se primátor a radní jednoznačně postavili za město a využili možnosti zvýšit nájemné od Veolie až o 40 milionů korun ročně a z těchto peněz udržovat řádně vodárenské sítě a nezvyšovat cenu vody pro občany," uvedl Pejpek.

Radní tento požadavek odmítli. „Ustáli jsme tlak, který na nás vyvíjeli opoziční zastupitelé. Jejich snaha získat více peněz z pronájmu vodohospodářské infrastruktury společnosti Moravská vodárenská by se promítla do celkové ceny vody. Nájemné je totiž součástí složitého vzorce, který cenu na příští rok stanovuje," uvedl primátor Mirek Žbánek.

Avizované zvýšení ceny vodného a stočného v Olomouci od 1. ledna je podle Žbánka mírné a činí 2,1 procenta, tedy o 1,51 koruny bez DPH za metr krychlový vody. V případě zvýšení nájemného by cena vzrostla o několik korun. Cena vody podle Žbánka vychází ze smlouvy, který byla uzavřená v roce 2015 a stanovuje minimální nájemné do roku 2020. Příští rok činí 135,4 milionu korun.

Městská rada může svým rozhodnutím podle Žbánka ovlivnit jen cenu nájemného, nikoliv cenu vodného a stočného. „Rozhodli jsme se respektovat smluvně ujednanou nejnižší možnou cenu nájemného, díky tomu se cena vody nijak dramaticky nezvýší," řekl. ProOlomouc na posledním zastupitelstvu požádalo o zveřejnění způsobu výpočtu ceny pitné vody a informací o jednání s Moravskou vodárenskou.

Podle Žbánka má koalice zájem převzít infrastrukturu zpět do svých rukou, což je ale možné nejdříve v roce 2030. Podotkl, že by celý proces nejraději urychlil, ale musí respektovat nevýhodné smlouvy uzavřené minulými vedeními radnice. Podle Pejpka by se ale město mělo pokusit vyjednat předčasné ukončení smlouvy.

Zástupci všech subjektů v zastupitelstvu na jaře podepsali deklaraci o převzetí provozu vodovodů a kanalizací zpět do správy města po skončení platnosti smlouvy v roce 2030.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.