čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomouci se zlepšil rating za minulý rok, naše město lépe hospodařilo

Lepší hospodaření Olomouce v minulém roce posunulo rating města na jeho dosud nejlepší úroveň. Renomovaná ratingová agentura Standard&Poor´s zveřejnila výsledky hodnocení hospodaření statutárního města Olomouce v roce 2014.

Ratingové hodnocení Olomouce je od roku 1997 každoročně obnovováno. Za loňský rok byl Rating Olomouce zvýšen na stupeň „A“ z důvodu zlepšené likvidity; výhled zůstává stabilní. „Jedná se o nejlepší hodnocení od roku 1997, tedy za celou dobu, po kterou je rating Olomouce prováděn,“ komentoval výsledek ekonomický náměstek primátora Martin Major. Úplné vyjádření hodnocení je „A/A-1“ Známka A se týká hodnocení bezpečnosti dlouhodobých závazků, známka A1 se týká hodnocení krátkodobých závazků.

Od roku 2011 byl ratingovou agenturou avizován pozitivní výhled s možností zlepšení hodnocení, který byl za rok 2014 potvrzen změnou ratingového stupně.

"Ratingová agentura ve svém hodnocení ocenila závazek vedení města snižovat zadlužení a dluhovou službu," vyzdvihl primátor Antonín Staněk. Předpokládá, že nižší investiční rozpočet v letech 2015 -17 rovněž pomůže snižovat vysokou úroveň zadlužení. Hodnocení agentury vychází také z mimořádně příznivé likvidity a rozpočtového plnění na úrovni slušného průměru. „Velmi pozitivně odborníci ohodnotili rozumnou politiku v oblasti řízení výdajů,“ doplnil náměstek pro ekonomiku Martin Major. Hlavní limity hospodaření města Olomouce naopak představují hlavně vnější faktory, např. malá flexibilita příjmů, které jsou centrálně regulovány státem, a závislost na ekonomických cyklech České republiky a Evropských dotací.

Rating představuje komplexní analýzu hospodaření města s cílem posoudit jeho schopnost dostát v plné míře a včas svým krátkodobým a dlouhodobým závazkům. Je klíčovou vizitkou důvěryhodnosti města pro partnery, zejména pro banky hlavně Evropskou investiční banku.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.