středa 24. dubna 2024 Jiří

Politik Marek Dostál, který byl odsouzený za sexuální nátlak, opustil ODS na výzvu strany

Přerovský politik z ODS Marek Dostál, kterého v pondělí krajský soud pravomocně odsoudil za sexuální nátlak, ukončil členství ve straně. Vyhověl tím výzvě místního sdružení ODS. Nechal si ale mandát přerovského zastupitele s tím, že jej získal od voličů. S podmíněným trestem jednoho roku se zkušebním odkladem na dva roky a povinností zaplatit 50 tisíc korun poškozené za nemajetkovou újmu, nesouhlasí. Hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu, řekl dnes Dostál.

Podle krajského šéfa ODS a předsedy místního sdružení Michala Záchy o situaci jednali v úterý zástupci místního sdružení ODS i klub zastupitelů. Dostál se jednání neúčastnil.

„Místní rada společně s klubem zastupitelů Marka Dostála vyzvaly, aby rezignoval na mandát člena Zastupitelstva města Přerova a ukončil své členství v Občanské demokratické straně," stojí v prohlášení místního sdružení ODS.

„Mandát člena zastupitelstva města Přerova jsem získal přímo od voličů, kteří mi dali svou důvěru v komunálních volbách. Práci zastupitele, kterou chápu jako službu občanů našeho města, kteří mi vyslovují obrovskou podporu a důvěru v této těžké době, proto budu vykonávat dál jako nezařazený," řekl dnes Dostál.

Bývalý radní přinutil zaměstnankyni k orálnímu sexu. Musí zaplatit padesát tisíc korun

Přerovský politik Marek Dostál z ODS byl dnes pravomocně uznán olomouckým krajským soudem vinným ze sexuálního nátlaku. Soud mu rovněž potvrdil trest jednoho roku se zkušebním odkladem na dva roky. Zároveň musí poškozené zaplatit 50 tisíc korun....

Kvůli kauze loni v prosinci rezignoval na funkci přerovského radního. U soudu chtěl očistit své jméno, což se mu nepodařilo. Nyní se rozhodl bránit dál a podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Skutku, který je mi kladen za vinu, jsem se nedopustil," uvedl Dostál.

Podle obou soudních instancí zneužil postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, ve dvou případech přiměl k orálnímu styku, podle obžaloby v listopadu 2017, když řešil schodek v její tržbě. Žena na to prý přistoupila z obavy o práci.

Podle znalců se u ní rozvinula posttraumatická psychická porucha, což soud vyvodil jako těžkou újmu na zdraví. Proto nevypovídala u soudu. Dostál tvrdí, že byl v jejím případě zneužit status chráněné osoby a on se u soudu nemohl dostatečně bránit. „Podstatou našeho sporu byla chybějící tržba z restaurace, ve které jsem ji zaměstnával. Místo navrácení peněz jsem se dočkal obvinění z trestného činu a nyní dokonce i odsouzení," podotkl Dostál. Dodal, že schodek v tržbě vyšetřuje policie pro podezření ze zpronevěry.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, ODS, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.