úterý 16. dubna 2024 Irena

Město bude vybírat návrh na rekonstrukci Náměstí Republiky

Na jednání Rady města Olomouce ze dne 9. února mimo jiné řešila také budoucí podoba Náměstí Republiky a přilehlého okolí.

V souvislosti s připravovanou rekonstrukcí inženýrských sítí, zejména vodovodního řádu a kanalizace, se chceme zabývat i budoucí podobou veřejného prostranství,“ řekl náměstek primátora Aleš Jakubec. Části vozovek a chodníků jsou také v havarijním stavu, mělo by však dojít k jejich opravě.

Nyní se tedy začíná vypracovávat návrh zadání územní studie. Zabývá se tím odbor koncepce a rozvoje. „Předpokládáme konání výběrového řízení a zpracování studie vybraným autorizovaným architektem,“ dodal Aleš Jakubec. Postup při zpracování návrhu, je takový, že se v první fázi rozpracují dva návrhy, jak by mělo veřejné prostranství vypadat. Následně se finální návrh vybere a v druhé fázi se rozpracuje. Studie se tak bude rozpracovávat ve dvou fázích.

Již před šestnácti lety se řešila podoba této lokality. Pouze však v teoretické rovině. V letech 1999-2000 proběhla ideově architektonicko–dopravní soutěž. Nejlepším návrhem se stalo řešení Petra Malého a Otty Schneidera. Porota tehdy ocenila, že řešení „znamená výraznou rehabilitaci tohoto prostoru a ojedinělé pochopení provozních a pohledových kvalit". Město by rádo na návrh navázalo a rozpracovalo do konkrétní podoby.

Čtěte více:

Autoři | Foto xkomczax (wikipedia.com)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.